Кинези купили "Волво"

Кинеска корпорација "Џили" од америчког "Форда", за две милијарде евра, купила шведски "Волво". Један од симбола светске аутоиндустрије ускоро ће се производити и у Кини.

Кинески произвођач возила "Џили" купио је шведску фабрику аутомобила "Волво", која је била власништво америчког "Форда", за око две милијарде евра.

Светске агенције истичу да је реч о до сада највећем иностраном произвођачу возила који су купили Кинези.

"Форд" већ више од годину дана покушава да прода познату шведску фирму која прави губитке, како би стабилизовао пословање у условима кризе светске аутоиндустрије, изазване падом продаје аутомобила.

Заменик директора "Форда" Луис Бут, каже да је компанија тражила "новог власника који ће знати да цени робну марку "Волво," пренео је Би-Би-Си.

"Било је потребно да нађемо новог власника који би даље развијао фирму и истовремено био свестан јединствене вредности тог бренда. Тражили смо власника који ће, такође, разумети одговорност коју имамо према запосленима и према широј заједници у којој радимо. Веома сам задовољан што могу да кажем да верујем да смо у "Џилију" и нашли таквог власника", рекао је Бут.

Компанија "Џили" планира да настави производњу у погонима "Волвоа" у Шведској и Белгији, али је најавила да ће почети да прави аутомобиле те марке и у Кини.

Један од бољих британских познавалаца прилика у светској ауто-индустрији, Дејвид Лиц каже да успех целог пројекта није унапред загарантован, али да је потенцијал велики и за оне који раде у "Волвоу" и за нове власнике из Кине.

"За 'Волво' споразум значи приступ великом кинеском тржишту, док Кинези добијају приступ знању и технологији коју сами не би могли да развију", додао Лиц.

Ексклузивни увозник и сервисер возила из програма "Волво", београдска фирма "Гранд Моторс", саопштила је да власничке промене у шведској компанији неће утицати на сарадњу "Гранд Моторса" и шведског произвођача у продаји и сервисирању "Волво" аутомобила у Србији.

"То значи да власници аутомобила 'Волво' и убудуће могу рачунати на највиши ниво услуга и поуздано и благовремено снабдевање резервним деловима у овлашћеном сервису на Новом Београду, док ће будућим купцима бити понуђене још атрактивније цене", наводи се у саопштењу.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи