Влада против кризе

Премијер Мирко Цветковић најавио милијарду евра вредан план за еконономску стабилност Србије. Повећавају се акцизе на гориво и мобилну телефонију. Влада смањује расходе и број запослених у државној администрацији. Ребаланс буџета до 1. маја. Ускоро и трећи пакет мера намењен најсиромашнијим. Гостујући у Дневнику 2 премијер рекао да ће највећи терет поднети држава.

Нови, други по реду, план српске Владе за решавање проблема укључује низ мера штедње процењених на милијарду евра, односно привремено смањење плата у државној администрацији, више акцизе на бензин, дизел и мобилну телефонију.

Гостујући у Дневнику 2 РТС-а премијер Мирко Цветковић рекао је да је суштина нових владиних мера да буџетски корисници, односно државна администарција поднесу највећи терет прилагођавања.

Цветковић је рекао да милијарду евра вредан план представља највеће прилагођавање које је икада обављено у јавним финансијама, уз одржавање стабилности.

О детаљима мера за превазилажење последица кризе говорили су и министри Млађан Динкић, Диана Драгутиновић и Расим Љајић.

"Главни принципи плана су јединство, солидарност и континуитет... Дугорочни циљеви су смањење администрације и контрола рада јавних предузећа", рекао је српски премијер на конференцији за новинаре у Влади Србије.

"Око 85 одсто прилагођавања иде на терет трошкова, а свега 15 одсто иде на терет прихода", прецизирао је премијер.

Цветковић је додао да план подразумева помоћ најугроженијима и да је, поред штедње на свим новоима, усмерен на јефтинију администрацију, раст привредних активности, подршку јавним радовима и улагању у инфраструктуру.

Влада Србије планира да низом мера уштеде смањи расходе за око милијарду евра.

Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић рекао је да је у оквиру ових мера предвиђено привремено смањење плата у државној администрацију на свим нивоима. Тако ће плате на нивоу изнад 40.000 динара бити смањене 10 одсто, а плате изнад 100.000 динара за 15 одсто.

"Максимална могућа плата у јавном сектору у време трајања кризе биће једнака шестострукој просећној плати у Србији, што је значајно смањење у односу на претходни период", додао је Динкић.

Том мером, како је процењено, постигле би се уштеде од једне до две милијарде динара и тај новац ће бити уплаћен у посебан буџетски фонд.

Мера смањења плата односиће се на запослене у државној администрацији, Скупштини Србије, Народној банци Србије, Привредној комори Србије, регионалним привредним коморама, јавним предузећима и агенцијама.

Динкић је рекао је да је план стимулативан за привреду јер ће обезбедити стабилност динара.

Веће акцизе на бензин

Министарка финансија Диана Драгитиновић рекла је да је план компромис, произишао из жеље да се реши проблем и реакције људи на првобитна решења.

План подразумева повећање акцизе на бензин и дизел, за 2 односно 4 динара. Такође укључује увођење привремене такса од 10 одсто на потрошене импулсе у мобилној телефонији, као и повећање пореза на употребу аутомобила велике радне запремине, јахти и летелица.

Биће уведена и привремена накнада на остале приходе грађана, као што су дивиденде.

"Све ће то обезбедити укопни приход од 16 милијарди динара", рекла је Драгутиновић и додала да су се сва остала средства морала пронаћи на страни расхода.

Према речима министарке финансија, фискална стабилизација јесте непопуларна мера, јер подразумева смањење расхода, али као таква захтева подршку свих нивоа власти да би се уштедело.

Министарка финансија најавила је да би до 1. маја требало да буде усвојен ребаланс буџета за 2009. годину.

Смањење расхода и броја запослених

Расходи министарстава требало би да се смање за 26 одсто, чиме ће се остварити уштеда од 40 милијарди динара.

Буџетским корисницима са сопственим приходима ће дотације државе бити смањене за 40 одсто, чиме би требало да буде уштеђено 12 милијарди динара, а још 15 милијарди динара ушедедеће се смањењем трансфера локалној самоуправи.

Сва јавна предузећа биће у обавези да уплате целокупуну добит, чиме ће бити остварен додатни буџетски приход од пет милијарди динара, а четири милијарде биће уштеђене смањењем трошкова Фонда за здравство.

Влада Србије планира замрзавање плата у држваној, покрајинској и локалној администрацији, јавним предузећима и агенцијама као и пензија, и ту се очекује уштеда од 13 милијарди динара.

Влада намерава да у наредне три године смањи број запослених у државној администрацији на свим нивоима, а у првом кругу, у наредних девет месеци, број запослених у државном апарату биће смањен за 10 одсто.

Министар Динкић је објаснио да ће се ићи на принудно отпуштање вишка запослених уз отпремнине у складу са Законом о раду и указао да "тренутно у државној администрацији свега 30 одсто запослених стварно ради и преузима на себе цео терет посла".

Ускоро и трећи пакет мера

Министар за рад и социјална питања Расим Љајић оценио је да је смисао доношења другог пакета економских мера да се равномерно распореди терет кризе на све слојеве становништва, и најавио да ће ускоро бити донет трећи пакет мера намењен социјално најугроженијим слојевима становништва.

Љајић је рекао да други пакет мера, који се односи на смањење трошкова државне администрације, осим што има економску и политичку димензију, носи у себи и већи степен солидарности.

Најавио да ће на предстојећој међународној конференцији у Београду, 24. априла, на којој ће бити министри рада већине земаља чланица ЕУ бити представљене најновије мере српске владе.

Најновији, трећи пакет мера, односиће се, према Љајићевим речима, на око 250.000 породица које се налазе на граници сиромаштва.

Љајић је најавио оснивање фонда од око три милијарде динара за социјално најугроженије категорије становништва, и објаснио да ће та средства бити обезбеђена уштедама у другим секторима.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво