Повлаче се кованице Народне банке Југославије

Кованице од један, два и пет динара с ознаком Народна банка Југославије повлаче се из оптицаја од 1. априла. Такве кованице моћи ће да се користе до краја године. Замена кованица обављаће се у свим банкама током 2010. а после тог рока, само у филијалама НБС до 2012.године.

Народна банка Србије ће од 1. априла до 31. децембра повлачити из оптицаја ковани новац апоена од један, два и пет динара са ознаком Народна банка Југославије, која се налази на наличју тих апоена, саопштила је данас НБС.

Те кованице израђене су у периоду од 2000. до 2002. године, наведено је у саопштењу.

Грађани и правна лица моћи ће до краја 2009. да плаћају робе и услуге поменутим апоенима кованог новца, али их банке, поште и мењачи неће пуштати у оптицај, већ ће их прикупљати и предавати НБС.

Током целе 2010. године грађани и правна лица, који не успеју да замене ковани новац апоена од један, два и пет динара са ознаком Народна банка Југославије, моћи ће то да учине у свим банкама и у филијалама НБС у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Ужицу.

После тог рока замена ће бити могућа у филијалама НБС и то до 31. децембра 2012. године.

Основа за овакву одлуку НБС је да се из оптицаја повуче ковани новац државе која више не постоји, по узору на серију новчаница издања Народне банке Југославије, апоена од 10, 20, 50, 100, 200, 1.000 и 5.000 динара, која је већ повучена из оптицаја.

Поред тога, повлачењем из оптицаја наведених апоена кованог новца, уједначиће се обележја кованог новца у оптицају и на тај начин ће бити олакшана његова употреба свим корисницима.

Нови ковани новац

Истовремено, НБС ће 20. марта пустити у оптицај ковани новац апоена од један и два, израђен од нових материјала, односно од вишеслојног материјала чије је језгро нискоугљенични челик, обострано електрохемијски платиран основним слојем бакра и завршним слојем месинга, за разлику од кованог новца који је сада у оптицају, а који је израђен од легуре бакра, цинка и никла.

Визуелно нови ковани новац идентичан је изгледу постојећег кованог новца.

Ковани новац апоена од један и два динара првенствено ће служити за задовољавање редовних годишњих потреба готовинског платног промета и за замену кованог новца апоена од један, два и пет динара са ознаком Народна банка Југославије, који ће НБС повући из оптицаја од 1. априла до 31. децембра.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 21. мар 2009, 08:50) - Pera Peric [нерегистровани]

Kovanice

S obzirom na posao kojim se bavim(kafeaparati) upoznat sam sa par cinjenica na temu politike izdavanja kovanog i papirnog novca od strane centralnih banaka,zavoda za izradu novcanica u svetu.Nijedna drzava normalne politike izdavanja papirnog i kovanog novca nema u opticaju papirni novac i kovani novac u istom apoenu (10 i 20 dinara).Naravno postoji i razlog zasto je to tako;naime kovani novac je visestruko dugotrajniji i samim tim jeftiniji za upotrebu dugorocno gledano,pogotovo uzimajuci u obzir nove jeftinije materijale koji se koriste za izradu kovanica.