Повлаче се кованице Народне банке Југославије

Кованице од један, два и пет динара с ознаком Народна банка Југославије повлаче се из оптицаја од 1. априла. Такве кованице моћи ће да се користе до краја године. Замена кованица обављаће се у свим банкама током 2010. а после тог рока, само у филијалама НБС до 2012.године.

Народна банка Србије ће од 1. априла до 31. децембра повлачити из оптицаја ковани новац апоена од један, два и пет динара са ознаком Народна банка Југославије, која се налази на наличју тих апоена, саопштила је данас НБС.

Те кованице израђене су у периоду од 2000. до 2002. године, наведено је у саопштењу.

Грађани и правна лица моћи ће до краја 2009. да плаћају робе и услуге поменутим апоенима кованог новца, али их банке, поште и мењачи неће пуштати у оптицај, већ ће их прикупљати и предавати НБС.

Током целе 2010. године грађани и правна лица, који не успеју да замене ковани новац апоена од један, два и пет динара са ознаком Народна банка Југославије, моћи ће то да учине у свим банкама и у филијалама НБС у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Ужицу.

После тог рока замена ће бити могућа у филијалама НБС и то до 31. децембра 2012. године.

Основа за овакву одлуку НБС је да се из оптицаја повуче ковани новац државе која више не постоји, по узору на серију новчаница издања Народне банке Југославије, апоена од 10, 20, 50, 100, 200, 1.000 и 5.000 динара, која је већ повучена из оптицаја.

Поред тога, повлачењем из оптицаја наведених апоена кованог новца, уједначиће се обележја кованог новца у оптицају и на тај начин ће бити олакшана његова употреба свим корисницима.

Нови ковани новац

Истовремено, НБС ће 20. марта пустити у оптицај ковани новац апоена од један и два, израђен од нових материјала, односно од вишеслојног материјала чије је језгро нискоугљенични челик, обострано електрохемијски платиран основним слојем бакра и завршним слојем месинга, за разлику од кованог новца који је сада у оптицају, а који је израђен од легуре бакра, цинка и никла.

Визуелно нови ковани новац идентичан је изгледу постојећег кованог новца.

Ковани новац апоена од један и два динара првенствено ће служити за задовољавање редовних годишњих потреба готовинског платног промета и за замену кованог новца апоена од један, два и пет динара са ознаком Народна банка Југославије, који ће НБС повући из оптицаја од 1. априла до 31. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво