Читај ми!

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

Јелена Танасковић, министарка пољопривреде истиче да не постоји пољопривредни произвођач који је добио решење за субвенције у прошлој години а да није добио новац. Потврђује да постоје они који су аплицирали за субвенције, а нису добили средства, али да држава правно-формално нема обавезу да их исплати. Каже да је обезбеђено додатних 15 милијарди динара и да ће 15 одсто таквих захтева бити исплаћено у фебруару. Позвала је пољопривреднике да се региструју на е-аграр.

Што се тиче исплате субвенција, Јелена Танасковић појашњава да правно-формално држава нема обавезу за 2022. годину, јер како је нагласила не постоји пољопривредни произвођач који је добио решење а да није добио новац.

"Пуно се манипулисало претходних дана да сам ја обећала да ће свима бити исплаћено. Ја сам рекла да ће сва средства бити потрошена у 2022. години, 99,84 посто буџета је искоришћено, односно 99,8 посто је исплаћено субвенција. То значи да су све субвенције исплаћене средствима која су била у 2022. години", прецизирала је Танасковићева.

Потврђује да постоје пољопривредници који су аплицирали за субвенције коју су биле прошле године објављене и спроведене, а нису добили средства.

То је, каже око 15 милијарди динара, од којих је за директна плаћања дуг око шест милијарди динара. То је 15 посто захтева који нису исплаћени и ти произвођачи нису ни добили решења.  Средства су, истиче обезбеђена и њима ће бити исплаћено и тих 15 милијарди динара.

"Сада до 3. фебруара, до краја следеће недеље биће у потпуности исплаћен сунцокрет који се обрађује, 6. фебруара ћемо пустити млеко четврти квартал и онда ћемо исплатити ових 15 милијарди у смислу обраде захтева", прецизирала је министарка.

Поновила је да је то није био дуг државе, да су те захтеве унели у систем и обрађиваће се решења.

Које су погодности е-Аграра 

За првих десет дана је око 22.000 пољопривредника узело свој ИД број, што је први корак у е-Аграру.

"Била сам прошле недеље у Ваљеву, где сам и ја у пошти извадила свој ИД број. Јако сам срећна што све иде оваквим темпом", рекла је министарка.

Пољопривредни произвођачи могу да иду у било коју филијалу поште, пољопривредну стручну службу, где ће добити одговоре на свако питање у вези са том платформом. Уз личну карту, за неколико минута добиће електронске податке који ће им касније служити када се буду регистровали као пољопривредни произвођачи.

"Идеја је да пољопривредни произвођач транспарентно зна за шта је аплицирао од субвенција у овој години и да ће та средства у истој години и добити. То је идеја е-Аграра, а све друго што радимо је да би се све убрзало и да им помогнемо", истиче Танасковићева.  

Указује да пољопривредници тренутно дају 89 различитих података на различитим захтевима и да са е-Аграром тога неће бити. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво