Читај ми!

Вучић: Деоница ауто-пута "Милош Велики", Нови Београд - Сурчин биће отворена 31. марта

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи деонице Нови Београд-Сурчин, на ауто-путу "Милош Велики" и најавио да ће та саобраћајница бити отворена 31. марта. Истакао је и да ће до лета бити отворена обилазница око Београда, а за три године завршен пут Иришки Венац.

Александар Вучић је обишао радове на петљи Сурчин 1 и истакао да су скоро завршени, a  да  ће када ауто-пут Сурчин - Нови Београд буде завршен грађани добити најкраћу везу са ауто-путем "Милош Велики", да ће од Београда до Чачка моћи да се стигне за само сат времена.

Када је реч о деоници коју је данас обишао, председник је обавештен да је од 7,9 метара завршено 7,4 километара, један мост и надвожњак. Остаје још 500 метара који су повезани са кружним током. 

"Скоро све је завршено (Сурчин - Нови Београд). Ово су добро урадили у односу на деоницу Милоша Великог до Пожеге, где се муче, али ово је одлично урађено", рекао је Вучић амбасадорки Кине Чен Бо.

Поручио је кинеским извођачима да убрзају радове на делу од Паковраће до Пожеге, како би ауто-пут до Пожеге био готов до краја године, а они су му рекли да им је циљ да та деоница буде завршена до краја 2023. године.

Кинески извођачи су обећали да ће 19. јануара имати састанак са ресорним министром и да ће поднети детаљан извештај, као и да би већ следећег месеца требало да имају на деоници до Пожеге додатних 300 радника. 

Магистрална градска саобраћајница грађена је као ауто-пут и пројектована за брзину од 80 километара на час, са по три саобраћајне траке по смеру, разделним острвом и бициклистичком и пешачком стазом са сваке стране.

Укупна дужина деонице је 7.895 метара.

У августу 2019. године потписан је комерцијални уговор са кинеском компанијом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани" вредан 70,5 милиона долара.

Због пандемије радови су почели у марту 2021. године.

Предвиђено је да изградња траје 18 месеци, а због посебне технологије изградње деоница ће, како је раније најављено, бити завршена у марту ове године.

До лета обилазница Београд, за три године пут Иришки венац 

Председник је најавио је да ће до лета, пре великих гужви, бити отворена обилазница око Београда што ће, како је рекао, омогућити да се заштити град и ваздух у граду, а да се истовремено привуче више саобраћаја уз растерећење центра.

Вучић је, током обиласка радова на изградњи деонице Нови Београд - Сурчин, дела ауто-пута Милош Велики, истакао да је обилазница око Београда саобраћајница од кључног значаја наводећи да ће се после радити преко Лештана, Винче до Панчева, казао да ће тек тада моћи да се измести камионски саобраћај из града.

"Тако Београд постаје метропола, наравно уз метро, који такође није тако далеко, то је само за пет година", казао је Вучић.

Према речима председника, за три године ће бити отворен пут Иришки венац који спаја Нови Сад са комуникацијом Београд - Шид - Загреб, али и са путем Рума - Шабац и даље магистралом, брзом саобраћајницом према Лозници.

"Из Новог Сада ћете после тога имати директну везу и са аутопутем према Загребу и са аутопутем према Нишу, али и према Шапцу и Лозници. Тиме смо скратили много пут, тиме смо очистили од издувних гасова Фрушку гору поготову уз помоћ тунела дужине 3,5 километара", казао је председник.

Каже и да ће бити завршено за два и по месеца и аутопут до уласка у Крушевац, од Појата, преко Ћићевца.

Наводи и да се гради и Краљево - Чачак, "нападнут" је и део код Трстеника.

"То су четири деонице које ће бити готове, мораће да буде и Иверак, односно Лозница - Ваљево да коначно Ваљевци добију брзу магистралу. И Рума - Шабац је од пресудног значаја за људе у западној Србији", каже председник.

Најавио је и радове на прузи Ниш - Димитровград, а да остаје Београд - Ниш, диспечерски центар.

"То су велике ствари", казао је Вучић и додао да је воз Соко који саобраћа на деоници Београд - Нови Сад је превезао 1,3 милиона путника, а има попуњеност 80 одсто.

"И то уз неразвијену железницу, мораћемо да проширујемо и ауто-пут Београд - Нови Сад",  прецизрао је Вучић.

Тренутно с гради више од 500 километара путева 

Председник је изјавио да су Тито, Милошевић и ДОС изградили 550 километара путева и да не може да се рачуна 687 сем ако нису говорили о ономе што је у изградњи, док је за последњих 11 година изграђено више од 335 километара, а у овом тренутку се ради више од 500 километара.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара, током обиласка деонице пута Нови Београд - Сурчин, по којој рачуници је он за 11 година изградио више путева него Тито, Милошевић и ДОС за 70 година када по званичном извештају Путева Србије стоји да је крајем 2011 у Србији било 687 километара путева. 

"Више од 335 километара је оно што је већ урађено од 2012, а ово што радимо у овом тренутку је више од 500 километара. Е сада да видимо колико ће ове године бити завршено тако да је мртва трка", казао је председник. 

Чен Бо: Инфрструктура ће бити и даље главна област сарадње

"Хвала амбасадорки Чен Бо на подршци. И велико хвала кинеским пријатељима на пожртвованости, као и кинеским и српским радницима на посвећености и што у року завршавају овај важан градски ауто-пут и раде добро ову важну деоницу, која има шест трака", поручио је Вучић.

Кинеска амбасадорка Чен Бо изјавила је након обиласака радова, да тај пројекат успешно напредује и да очекује да ће и у овој години инфраструктура бити главна област сарадње Кине и Србије.

Истакла је да је обилазак радова на деоници председника Србије Александра Вучића велики подстицај за њу лично, али и за кинеску фирму "Кина комјунуикејшен костракшн компани", која изводи редаове на овој деоници пута.

Чен Бо је рекла да очекује да поред инфраструктуре српско - кинеска сарадња ове године буде већа и у другим областима.

Додала је да кинеске фирме имају велико поверење у српско тржиште и истакла да ће добра сарадња дати још већи допринос у развоју економије две земље. 

Деоницу Нови Београд-Сурчин обишли су и министар грађевинарства Горан Весић, градоначелник Београда Александар Шапић, директор Коридора Србије Александар Антић и други.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво