Читај ми!

Отворена фабрика гума "Тојо тајерс" у Инђији, Вучић: Планирају наставак инвестиција

Јапански "Тојо тајерс" отворио је нову фабрику у Инђији, у присуству председника Србије Александра Вучића који је изјавио да ће то бити најбоља фабрика те компаније у свету, и да "Тојо" жели да настави да инвестира у Инђији.

Председник Вучић је по доласку у фабрику одржао састанак са представницима "Тојо тајерса" и током обиласка нових погона пренео новинарима да су му рекли да желе још да инвестирају у Инђији.

"Ово смо сањали пре две године када је почела градња фабрике. То ће бити највећи извозник из Србије", рекао је Вучић. Навео је и да су му представници компаније рекли да је отварање те фабрике само почетак и да хоће још да инвестирају у нове погоне.

"Они би хтели опет овде, а ја бих хтео на неком другом месту, биће борба", рекао је Вучић у шали.

Председник је нагласио да ће долазак компаније Тојо пуно значити за Србију, нарочито за Инђију и околна места. 

Председник Србије изјавио је на отварању фабрике да ће се у ту производити гуме "made in Serbia" за ауди, порше, мицубиши и друге најбоље аутомобилске брендове из целог света. 

"Када сам сада улазио на састанак са представницима компаније, амбасадор Кацутамата ми је рекао – пре пет година смо почели да сањамо овај сан и посебно после посете недавно настрадалог Шинза Абеа Београду. То је била историјска посета и успели смо да покренемо ствари и досањали смо тај сан. Ово је једина Тојо фабрика у Европи и најбоља у целом свету, по свом квалитету и опремљености", рекао је Вучић. Изразио је уверење да то није и последња  фабрика те компаније која ће бити отворена у Србији.

"Очекујемо да одавде у свету, на северноамеричко и западноевропско тржиште оду најбоље гуме – made in Serbia направљене у Инђији", навео је Вучић и додао да фабрика има 117.000  квадратних метара, као и да је инвестиција вредна 283.000.000 евра, али да ће укупно износити више од триста милиона евра.

"Ми смо учествовали као влада и драго ми је што нисмо каснили ниједан дан у исплати субвенција. Бар у нечему да будемо као Јапанци", рекао је Вучић.

Казао је да тренутно у фабрици ради 460 радника и најавио да ће бити запослено још 120 до краја следеће године, али да ће се њихов број и даље повећавати, без обзира на висок ниво аутоматизације и дигитализације компаније.

"То је нешто што нам доноси бржи раст БДП и веће плате и пензије", истакао је Вучић. 

Јапански "Тојо тајерс" је најавио да ће се у фабрици гума у Инђији на производној линији наћи брендови Тојо тајерс и Нито. Извоз компаније "Тојо", како је најављено на почетку изградње фабрике у Инђији 15. децембра 2020. године, биће 240.000.000 евра, и биће један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије.

Реч је о инвестицији вредној 382.000.000 евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србији. Тојо је најавио да ће фабрика у Инђији до 2023. године са око 560 српских радника производити годишње пет милиона "Тојо" гума.

Представници компаније су, на почетку радова, најавили да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин. Очекује се да ће фабрика годишње производити пет до десет милиона гума премијум класе.

Општина Инђија обезбедила земљиште 

Општина Инђија је обезбедила земљиште површине 63 хектара и неопходну инфраструктуру. Ова фабрика је прва гринфилд инвестиција јапанске корпорације "Тојо тајерс" у Србији, али и у читавој Европи.

У Инђији ће бити центар за производњу пет милиона гума годишње, за тржишта Европе, Блиског истока, Африке и Северне Америке, саопштила је јапанска компанија.

У постројењу у Инђији, како је наведено, примењују се иновативне технологије у процесу рада, уз поштовање највиших светских стандарда у заштити животне средине.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво