Читај ми!

Страни инвеститори некад и сад - компаније лакше послују, радно право у фокусу

Извршни директор Савета страних инвеститора Александар Љубић рекао је за РТС да то тело представља глас који долази са терена што помаже Влади Србије да своје законодавство и примену закона што боље уподоби да буду што ефикаснији и што бољи.

Са преко 37 милијарди евра страних директних инвестиција у последњих пет година, Србија је на првом месту у Европи по привлачењу страног капитала у односу на величину економије и на 5. месту по броју нових радних места отворених управо захваљујући страним инвестицијама.

Прошла година је била рекордна, а у првој половини године прилив директних страних инвестиција бележи благи пад од 3,5 одсто.

Александар Љубић, извршни директор Савета страних инвеститора рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да је Савет страних инвеститора у последњих 20 година значајно порастао.

"Почели само са 14 компанија, са нешто више од 3.000 запослених, и око 150 милиона евра инвестиција. Данас, 20 година касније чланице Савета запошљавају преко 100.000 радника, имају преко 36 милијарди евра инвестиција и чине значајну карику у привреди ове земље", истакао је Љубић.

Говорећи о условима са почетка пословања и последњих година, Љубић напомиње да се Србија променила, пре 20 година 14 компанија није имало услове које има данас 120 компанија.

"Србија је изградила моћну инфраструктурну мрежу ауто-путева, енергетску, компаније данас лакше послују, имамо многе законе који су усклађени са правилима ЕУ, преко 75 одсто компанија долази из ЕУ и битно је усаглашавње законодавстава Србије и ЕУ. То је нешто на чему ћемо радити у наредном периоду", рекао је Љубић.

У којим областима би могло да буде боље

"Оно што би могло да буде боље је радно право. Током пандемије много тога се променило, имамо нове облике рада - рад од куће, рад на даљину и многе друге ствари које желимо да буду инкорпориране у радно право и за то ћемо се залагати у будућности", подвукао је Љубић.

Савет страних инвеститора представља глас који долази са терена и то помаже Влади како би своје законодавство и примену тих закона што боље уподобила да буду што ефикаснији и што бољи, напомиње он.

У првој половини године бележи се благи пад директних страних инвестиција од 3,5 одсто, а српској привреди потребно је најмање 25% учешћа инвестиција у БДП-у како би се задржала одржива стопа раста.

"Оно што је просек у последњих 20 година је да су стране инвестиције просечно на нивоу од 6 одсто, 25 одсто морате имати да бисте достигли 5 одсто раст. Други сегмент чине јавне инвестиције, оне су око 6 одсто. Кичму сваке привреде чине домаће инвестиције и оне морају бити на ниову од 10 одсто", објаснио је извршни директор Савета страних инвеститора.

Страни инвеститори представљају наше ланце добављача и њихова виталност умногоме помаже и наш бољи рад као великих компанија, каже он.

ММФ и упозорење 

Међународни монетарни фонд је упозорио на опасност од одлива инвестиција из економија у развоју. Љубић каже да све што каже ММФ пажљиво се слуша.

Према његовим речима, Савет страних инвеститора више од 20 година има редовне разговоре са ММФ-ом.

"Оно што је проблем током пандемије и почетком рата на територији Европе је да су многе велике европке економије ушле или имају назнаку да ће ући у рецесију, пре свега Немачка и Италија, које представљају највеће спољнотрговинске партнере", упозорава Љубић.

Све оно што се дешава у тим земљама се рефлектује на Србију. Србија је у економском животу поптуно везана за ЕУ, рекао је Љубић.

Економија Србије везана за ЕУ

Представљање Беле књиге и дијалог са члановима Владе су већ традиција.

Љубић истиче да је скоро цела економија Србије везана за ЕУ и да је у потпуности чланица ЕУ када говоримо о економији.

Препоруке Влади Србије су убрзање процеса придруживања ЕУ и у потпуности усагашавање економске политике са ЕУ, закључио је Љубић.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво