Читај ми!

ЕУ формално потврдила одлуку о ограничењу цене руске нафте

Европска унија формално је потврдила одлуку о увођењу ограничења цене за нафту која се транспортује морским путем из Русије, објавила је Чешка која председава ЕУ. Председник Комитета за спољне послове доњег дома руског парламента Леонид Слутски изјавио је да ЕУ угрожава своју енергетску безбедност ограничењем цене. Бела кућа поздравила одлуку.

"Амбасадори су управо постигли договор о ограничењу цене руске нафте која се транспортује морским путем", навела је Чешка, пренoси Ројтерс.

Следи писана процедура, а одлука о ограничењу цене руске нафте ће ступити на снагу објављивањем у Службеном листу, саопштила је Чешка.

Пољски амбасадор при ЕУ Анџеј Садос претходно је изјавио рекао да је Пољска је пристала на споразум ЕУ о ограничењу цене руске нафте која се транспортује морем од 60 долара по барелу.

Варшава је инсистирала да цена буде испод тржишне, како би се ограничили приходи Москви да финансира рат у Украјини.

Ограничење цене нафте, идеја потекла од групе Г7, има за циљ да смањи руски приход од продаје нафте, али и да спречи скок цене нафте на светском нивоу, после ембарга ЕУ на руске енергенте који ће ступити на снагу 5. децембра.

Садос је рекао да ЕУ сада може да покрене писану процедуру за свих 27 чланица ЕУ да формално одобре договор и да га објаве 4. новембра, дан пре него што ступи на снагу ембарго.

"ЕУ угрожава своју енергетску безбедност"

Председник Комитета за спољне послове доњег дома руског парламента Леонид Слутски изјавио је да ЕУ угрожава своју енергетску безбедност постављањем горње границе цене руске нафте која се транспортује морем. 

Слутски у изјави за Тас рекао је и да тај потез ЕУ крши законе тржишта. 

Бела кућа поздравила одлуку

Бела кућа је поздравила вести да је Европска унија "наступила заједнички" по питању ограничења цене на руску морску нафту на 60 долара по барелу, истичућу да ће то утицати на ограничење прихода Русије.

"И даље верујемо да ће ограничење цене помоћи да се лимитира способност господина Путина да профитира од нафте, што ће му отежати финансирање његове ратне машинерије којом се убијају невини Украјинци", рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво