Читај ми!

Брнабић: Србија много урадила у области дигитализације

Председница Владе Ана Брнабић учествовала је на Блумберговој конференцији Нове економије. На панелу "Померање дигиталних граница" рекла да је Србија много тога урадила последњих година што се тиче дигитализације.

Ана Брнабић је истакла да је држава урадила доста тога, па и информатику као обавезни предмет увела у основне школе и уложила много новца у инфраструктуру за стартап иновационе компаније, које граде научне и технолошке паркове.

"Мењали смо законе да бисмо омогућили приступе за компаније које се баве истраживањем и развојем. Запошљавамо ИТ стручњаке и доводимо странаце у Србију да раде, али и враћамо људе из наше дијаспоре назад. Резултати су били невероватни и мислим да смо премашили наша очекивања", рекла је премијерка.

Брнабићева је напоменула да је приступ интернету прва ствар којој треба да се окренемо и сматра да је то постало основно људско право у 21. веку.

"Један од мојих кључних приоритета било је увођење е-Управе. Нисам видела никакву сврху да живим у 21. веку и да још морам физички да одем и чекам на неком шалтеру да нешто урадим и покупим папире од једне канцеларије до друге, а затим их однесете у владу да добијете још један папир. Тако да је е-Управа била начин да утичем на функционисање владе, али и да се са транспарентношћу боримо против корупције", истакла је Брнабићева.

Још једна од области у којој би дигитализација могла играти још већу и важну улогу је, сматра премијерка, пољопривреда.

"Мислим да има толико потенцијала у новим моделима раста у сваком сектору. Посао Владе је да помогне приватном сектору да то оствари и да створи услове да то у основи буде успешно", рекла је премијерка на панелу.

Говорећи о опасностима које доноси нова технологија, Брнабићева је рекла да су у данашње време грађани свакако боље заштићени него што је то било раније.

"Раније када је то било у писаној форми, свако је могао да дође, погледа, копира, употреби, злоупотреби, а на крају не би се ни знао ко је то урадио и било је немогуће одгонетнути ко је то урадио. Мислим да је данас приватност много боље заштићена, а посебно зато што постоји тако строги надзор и људи се заиста не би усудили да злоупотребе те податке у том погледу", рекла је премијерка

Оценила је да Србији у наредном периоду предстоје велике ствари, нада се, како каже, да ће то бити коришћење вештачке интелигенције за даљи раст привреде, као и за пружање бољих услуга нашим грађанима.

Брнабићева се у Сингапуру састала и са преседником Азијске банке за инфраструктурне пројекте (АИИБ) Ђином Лићунгом, са којим је разговарала о потенцијалним економским улагањима.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво