Читај ми!

Ребаланс предвиђа скоро 200 милијарди веће приходе – шта пуни буџет

Ребаланс буџета предвиђа веће приходе у државној каси за 193 милијарде динара. Фискални савет оцењује да су они добро одмерени и оствариви. Шта пуни буџет?

Уз 180 милијарди динара вишка за 10 месеци, још 13 милијарди се, према предлогу ребаланса буџета, очекује до краја године. Чак 87 одсто тог новца долази од пореза.

Државни секретар Министарства финансија Саша Стевановић наводи да предњачи порез на додату вредност са 45 процената удела, следе царине са 20 одсто.

"Дакле, те две категорије чине 65 посто прихода, то су два најиздашнија пореза", додаје Стевановић.

Због боље наплате, ребаланс приходе од ПДВ-а повећава за више од 92 милијарде динара, пореза на добит предузећа за 54, а на доходак грађана, укључујући порез на зараде, за више од 10 милијарди динара.

Економиста Горан Николић објашњава да су повећани приходи у односу на првобитно планиране узроковали низак дефицит у овој години, што је важно посебно имајући у виду макроекономско окружење и геополитичке ризике.

У паду донације и акцизе

И непорески приходи од такси, накнада, казни већи су за 24 милијарде динара. Једино су донације и акцизе у паду.

"Ми смо смањили акцизе на нафтне деривате за 10 до 20 одсто. Тај ефекат није надомештен приходом од акциза на дуванске производе, односно других акцизних производа. Држава се тих прихода одрекла да бисмо заштитили стандард наших грађана и како би обуздали инфлацију на прихватљивом нивоу.То је око 15 милијарди динара на годишњем нивоу, један део је надомештен већом потрошњом нафтних деривата, али генерално постоји минус", наводи Стевановић.

Минуса нема у наплати доприноса, зато ће ванредну повишицу пензија покрити у потпуности. Што се редовне исплате пензија тиче, стање у каси Фонда ПИО је такво да ребаланс предвиђа смањење за ову годину планиране дотације из буџета.  

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво