Затишје на Продуктној берзи

Промет робе на новосадској Продуктној берзи прошле недеље скоро упола мањи него у првој седмици марта. На Берзи склопљено свега 17 уговора. Највише се трговало кукурузом и то по нижим ценама, што одговара извозницима, наводе у Берзи.

Другу недељу марта на организованом берзанском тржишту у Новом Саду, карактерише велико затишје.

Статистика о трговању на "Продуктној берзи" протекле недеље , како у Берзи кажу ,,веома је суморна" и карактеришу је велики пад промета, мала понуда, још мања тражња и силазна ценовна путања најприсутније берзанске робе.

Промет од 2.689,92 тоне робе за 42,77% мањи је од оног из претходне недеље, а финансијска вредност промета од 29.407.454,00 динара опала је за читавих 44,91% у односу на исти показатељ претходне недеље.

Преко Берзе је прошле недеље склопљено тек 17 купопродајних уговора.

Највише се трговало кукурузом. "То је објективно једина роба којом наш пољопривредни произвођач оперативно располаже у овом тренутку док су остали примарни пољопривредни производи мање или више у рукама прерађивача, складиштара или трговаца", наводи се у саопштењу.

Преко берзе у Новом Саду  продато је 2.380 тона кукуруза,  при чему је 1.380 тона продато по стандардним условима трговањапо просечној цени од 8,98 динара за килограм, што је за 1,43% мања цена од просечне цене претходне недеље.

Цена те житарице на берзи у Новом Саду је већ трећу недељу за редом најнижа у Европи.

"То је чињеница која свакако не охрабрује наше произвођаче, поготово у јеку припрема пред пролећну сетву. Са друге стране извозницима се отворила добра калкулација за извоз", наводе у Берзи.

Пшеницом се после тоталне тржишне апстиненције из претходне недеље у недељи за нама тек симболично трговало и то по цени која је била као и пре две недеље, односно 12,96 динара.

"Сада је савим очигледно да постоји озбиљна препрека која спречава иоле значајнији промет пшенице јер, између осталог, у прве две недеље марта прошле године промет овом робом преко берзе у Новом Саду износио 1.850 тона, а у истом периоду ове године свега 50 тона.

"Таква ситуација на тржишту Продуктне берзе потпуно је неуобичајена и неочекивана, а период пред нама ће показати да ли је у питању само неликвидност тражње, однос државе према пшеници, ниво светских цена или сигурност у добар овогодишњи принос." наводе у Продуктној берзи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи