Улози у инвестиционим фондовима сигурни

Улози грађана и правних лица у инвестиционим фондовима су сигурни јер им је то обезбеђено законом. Од 30. марта почиње да се примењује нови правилник о инвестиционим фондовима.

Председник Комисије за хартије од вредности Милко Штимац рекао је да су улози грађана и правних лица у инвестиционим фондовима сигурни јер им је то обезбеђено постојећом законском регулативом.

"Да ли ће неко друштво за управљање инвестиционим фондовима престати са радом или не зависи од воље оснивача тог друштва. Ако желе то да ураде морају да испоштују одређену процедуру која подразумева да се претходно намире улагачи у фонду по текућим ценама", рекао је Штимац поводом недавног престанка рада три Друштва за управљање инвестиционим фондовима.

Од почетка ове године престала су да раде три инвестициона фонда - "АЦ фондови ад" , "Алтас Асет менаџмент" и "Росе Асет менаџмент". Сва три фонда су почела са радом у 2008. години.

Штимац је поновио да фондови нису исто што и банке, и да управо Друштва за управљање инвестиционим фондовима гарантују исплату улога улагачима.

Милко Штимац је навео и да је донет нови правилник о инвестиционим фондовима (почиње да се примењује од 30. марта) а који је Комисија за хартије од вреднодти донела након консултација са представницима Министарства финансија и инвестиционих фондова.

 Улагање фондова на другим тржиштима

Неке од најважнијих измена тичу се проширења могућности улагања фондова и на другим тржиштима, објаснио је Штимац.

Председник Комсије за хартије од вредности је навео и да је међународна организација Комисије за хартије од вредности донела препоруке за ублажавање ефеката економске кризе и да је та комисија, као домаћи регулатор тржишта капитала, "прихватила све што је могла у оквиру правног оквира у коме функционише".

Милко Штимац је навео да препоруке Комисије за хартије од вредности за сада немају обавезујући карактер, али да ће након годишње конференције те организације која се одржава у априлу ове године оне то и постати.

Сугестије се између осталог тичу јачања регулатора тржишта капитала, односно Међународна комисије за хартије од вредности и јасне поделе надлежности између ње и оних који регулишу банкарско тржиште, објаснио је Штимац.

Према његовим речима, рејтинг агенције такође би морале да буду под контролом и регулативом Комисије за хартије од вредности као и финансијско извештавање.

Штимац је оценио и да би требало усвојити све оно што Међународна комисија за хартије од вредности предлаже, јер у супротном последице ће бити даље преливање кризе на тржиште капитала.

Међународна комисија за хартије од вредности се иначе у својим препорукама нарочито усредсређује на области као што су - међународни стандарди финансијског извештавања, јачање поверења инвеститора, транспарентност тржишта и глобално утврђивање норми за регулаторе агенција за кредитни рејтинг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи