Прерађивачи млека морају да буду солидарни

Прерађивачи млека, као и сви у овим тешким временима, морају да буду солидарни и да схвате да им без примарних произвођача нема живота, изјавио је министар пољопривреде Саша Драгин. Одложен протест произвођача млека.

Министар пољопривреде Саша Драгин изјавио је да прерађивачи млека, као и сви у овим тешким временима, морају да покажу солидарност и да схвате да им без примарних произвођача нема живота.

Због тешке економске ситуације прерађивачи ове године не могу да чекују озбиљне приходе као раније, рекао је Драгин новинарима на почетку акције пошумљавања Војводине и нагласио да је у предстојећем периоду најважније да се очува производња млека у нашој земљи.

"Министарство ће, као и до сада, учинити све да би заштитило примарне произвођаче, шта год да се десило на тржишту", истакао је Драгин и подсетио да су се највеће млекаре у Србији обавезале да неће отказивати нити смањити квоте откупа млека од произвођача.

Обавезале су се и да неће додатно снижавати откупну цену, јер је она "достигла минимум" па домаћинство које се бави производњом млека тешко може да функцинише по таквим ценама, оценио је министар.

"Договорили смо се и да заједно од надлежних министарстава тражимо да на пет одсто буду смањене марже на основне млечне производе, како би се олакшало грађанима Србије, пре свега онима с најнижим примањима", рекао је Драгин.

"Није реално да супермаркети узму 20 процената зараде по литру млека кад толико а и мање добијају произвођачи", закључио је Драгин.

Одложен протест произвођача млека

Скупштина произвођача млека "замрзла" је одлуку о протесту у Београду, иако се за тај вид незадовољства изјаснило 2.500 фармера, саопштено је из "Агропреса".

Централна асоцијација произвођача млека Војводине, којој је присуствовало 125 фармера из Покрајине и Мачве, подржала је договор Министарства пољопривреде и водећих млекара да у наредна два месеца неће бити снижавања откупних цена и да ће откуп бити редован наредна три месеца.

Произвођачи највише негодују због ниске откупне цене млека и тврде да је за екстра класу реална цена 33 динара по литру. Највише проблема са продајом млека имају кооперанти "Млекопродукта" из Зрењанина, јер је тај прерађивач смањио откуп и увео квоте, па је одлучено да се уз помоћ Министарства пољопривреде изнуди откуп.

Сомборска млекара је укинула сва ограничења у откупу, а млекара у Шапцу прихвата разговор о повећању цена млека, што су фармери прихватили као разумне потезе монополиста".

Оцењено је да трговинске марже веће од пет одсто не доприносе нижој цени и већој потрошњи, а питање је да ли ће утврђено време бити довољно да се у целом сектору производње млека утврде нови односи и модел за формирање цена, од фарме до трговине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи