Различита гледања на излазак из кризе

Педседник Светске банке Роберт Зелик тражи хитне мере за излазак из рецесије. САД се залаже за стимулативне мере, док се ЕУ фокусира на већу контролу финансијских тржишта.

Председник Светске банке Роберт Зелик упозорио је да ће 2009. бити "веома тешка година", и затражио да се хитно предузму мере да се поправи стање привреда.

Зелик, који ће данас и сутра председавати скупом министара финансија и гувернера Групе 20 у Хоршему, на око 50 километара јужно од Лондона, за текућу годину прогнозира пад светске економије од један до два процента, и очекује да се тешкоће наставе и у 2010. години.

Пред скуп финансијских званичника Групе 20 расте подељеност око најважнијих питања - Европљани се фокусирају на већи надзор над финансијским тржиштем, а Американци на велике стимулативне пакете.

Кина је "долила уље на ватру" изразивши забринутост због великог поседа хартија од вредности америчке државне благајне и других дужничких папира, и тражи од САД да осигурају њихову вредност.

Различити ставови САД и ЕУ  

Амерички министар финансија Тимоти Гајтнер наглашава потребу да се водеће економије обавежу да ће дати максимум како би погурале своје привреде суочене са дубоком рецесијом.

ЕУ је пак поручила да не планира нове стимулансе док не види како већ усвојени делују, а ти резултати неће се видети пре следеће године.

Један од гласнијих из ЕУ је немачки министар финансија Пир Стајнбрук, који је изразио незадовољство коментарима из САД да Европа није учинила довољно да стимулише економију. 

Оно око чега се САД и Европа слажу јесте потреба се повећају средства Међународном монетарном фонду да би могао да помогне земљама са проблемима.

Зона евра се сложила ове недеље да тражи од влада да удвоструче средства ММФ на 500 милијарди долара, и дају Фонду кључну улогу у надгледању ризика за глобалну економију.

Истовремено аустралијски министар финансија Вејн Свон жели да се земље Групе 20 обавежу на мере против протекционизма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво