Кина очекује глобални раст 2010. године

Економски опоравак Кине и света следеће године,очекује кинески премијер Вен Ђиабао. Кина, као највећи поверилац САД, забринута за пласман у америчке обвезнице у износу од 727 милијарди долара.

У Пекингу је, на крају годишњег кинеског парламента, премијер Вен Ђиабао истакао увереност да ће Кина и остатак света бити на путу економског опоравка следеће године.

Стимулативни пакет за опоравак националне привреде обезбедиће да се оствари планирани раст од 8% .

Премијер Кине Вен Ђиабао,обраћајући се делегатима конгреса нагласио је да Кина има довољно средстава да допуни пакет за стимулисање привреде од 585 милијарди долара.

Кинески премијер је међутим забринут због више милијарди долара које је Кина пласирала у САД куповином обвезница министарства финансија.

Кина је прошле године постала први повереилац САД, у децембру је поседовала обвезнице америчке владе у износу од 727 милијарди долара.

Бела Кућа је саопштила да су се амерички председник Барак Обама и његов гост, министар иностраних послова Кине Јанг Ђиећи, сложили да две водеће економије у свету предузму хитне кораке за подстицање посрнуле светске економије.

Обама и Ђиећи су се такође договорили да САД и Кина спрече евентуалне конфронтације на мору, попут оних недавних у Јужном кинеском мору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво