Читај ми!

Српско-турски бизнис форум: Јака економија потребна за просперитет и стабилност

Председник Александар Вучић поручио је на Српско-турском бизнис форуму да су турски привредници добродошли у Србију и да ту могу да се осећају као код своје куће и увек рачунају на помоћ државе, као и да постоји велики потенцијал за сарадњу у сектору одбране и наменске индустрије. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган истакао је да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану, а да је јака економија потребна за просперитет и стабилност.

Александар Вучић је истакао да је потребно посветити се стратешким стварима које могу да донесу бољитак за обе стране.

Замолио је зато српске и турске компаније и из приватног, а не само из државног сектора, да покушају да пронађу заједнички именитељ за сарадњу.

"И да направимо озбиљније профите за наше компаније, које ће значите и бољитак за обе државе", поручио је Вучић.

Указао је да је најважније да се види поверење са којим наступамо једни према другима и да се турски инвеститори осећају као код своје куће и исто тако наши привредници у Турској.

"Наш је посао да решавамо проблеме, јер нема у бизнису лаких ствари, за сваки евро профита. Потребна је снажна и бесомучна борба", навео је Вучић.

Додао је да је тако било и када су турске компаније имале проблем са ценом струје и нагласио да су цене електричне енергије у Србији, чак и нешто сада увећане, убедљиво најниже у Европи.

"И ви који долазите из Турске, постали сте у међувремену и наши и турски, јер радите овде и доприносите подизању нашег БДП-а и на томе смо вам захвални. Готово 10.000 људи ради у турским фирмама. Хвала вам што сте запошљавали у различитим деловима Србије", поручио је Вучић.

Каже да обично страни инвеститори хоће да дођу у Београду и Нови Сад, док су Турци отишли и на југ и запад наше земље, од Врања, Лесковца и Лебана, до Крупња, Малог Зворника, Шапца и Лознице.

Зато је важно да наставимо да привлачимо турске инвеститоре, а то можемо једино ако имамо више људи који долазе из Турске, рекао је Вучић и додао да ће зато данас потписани споразум за путовање између две земље само уз личне карте томе доста допринети, јер ће бити успостављено још веће поврење.

"Најважније је да Турци могу увек да рачунају на српску државу и наши на турску. Када успоставимо такво поверење, можемо да обезбедимо добар посао за наше државе и већи профит. Увезали смо и политику и очување мира и стабилности", навео је Вучић.

Каже да се када две земље граде заједно путеве и мостове, ту не ради само о инфраструктурним објектима већ и повезивању између срца и душа људи, као и о миру и будућност за нашу децу.

Вучић је рекао да је Ердоган говорио о важности повезивања са Сарајевом и истакао да ће бити добро и за Србе са обе стране Дрине да се боље повежу, као и за Бошњаке.

"Нико ту не може ништа да изгуби, већ сви можемо само да добијемо", нагласио је Вучић и додао да ће тако и Београд и Истанбул бити ближи свима, али и Сарајево за све који желе да иду у главни град БиХ.

Вучић је истакао да су се трудили да одмереношћу и великим амбицијама постигну увек најбоље решење за наше народе и још нису постигнути сви могући резултати.

Захвалио је Ердогану због поштовања које показује према Србији и поручио да су Турци увек добродошли у Србију и да могу да се осећају као код своје куће.

Вучић је напоменуо да није било ниједног проблема претходних година и изразио очекивање да ће долазити још више у Србију и откривати нове прилике, баш као што и ми проналазимо у Турској нове лепоте и нове шансе за унапређење сарадње.

"Нека живи пријатељство Србије и Турске", закључио је председник Вучић.

Ердоган: Јака економија потребна за просперитет и стабилност

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану, а да је јака економија потребна за просперитет и стабилност и додао да је приметио да са обе стране постоји воља да се побољшају и пословни односи између Србије и Турске.

Ердоган је поручио да ће се заједно радити даље да се осигура просперитет и стабилност у региону и додао да се никада не може рећи да је достигнут довољан ниво сарадње када је реч о привредној сарадњи Србије и Турске.

"Кроз наше заједничке напоре усредсређени смо на постизање конкретнијих резултата тако што ћемо још више продубити нашу сарадњу", казао је турски председник.

Истиче да је привреда у Србији наставила да расте и за време пандемије коронавируса захваљујући визионарском приступу председника Александра Вучића.

"Многи инвеститори сада долазе у земљу и сматрамо да су наши економски-трговински односи мотор који покрећу наше свеобухватне односе на све бољи и бољи ниво", навео је Ердоган додајући да ће се на тај начин допринети стабилности у овом региону.

Указао је да му је задовољство што је у посети Србији након три године и истакао да је велика делегација турских привредника која учествује на Пословном форуму, за који се нада да ће донети нове шансе и прилике за сарадњу, показатељ колико је Турској значајна сарадња са Србијом.

Турски председник подсећа да је трговинска размена између две земље у 2021. години била две милијарде долара, а да је у првих осам месеци 2022. године постигнута размена у износу од више од 1,5 милијарде долара.

"У Србији имамо и велике инвестиције турских компанија које стварају радна места и то се експоненцијално развија на свакодневном нивоу", рекао је Ердоган и додао да су до сада турски инвеститори уложили 400 милиона долара у Србију, као и да је тренутно 3.300 турских компанија у Србији, а 21 фабрика.

Захвалио је председнику Вучићу на томе што је увек подржавао турске комапније и помагао да се реше проблеми са којима су се суочавале.

Изражавајући наду да ће се тако наставити и у будућности, Ердоган каже да ће и Турска наставити да доприноси развојним иницијативама Србије.

"Наше компаније су оствариле обим од 840 милиона евра са различитим пројектима у разним деловима Србије. Од тих пројеката 48 су узапочети 2009. године, наши извођачи су изводили јако важне пројекте као што су аеродроми, путеви. Мислим да можемо и даље да унапредимо нашу сарадњу у области извођења радова у будућности", казао је.

Према његовим речима, потенцијал за побољшање сарадње постоји и у областима здравства, енергетике, ИТ сектору.

Подстицање сектора туризма који је погођен пандемијом коронавируса, како каже Ердоган, допринеће унапређењу привредних односа.

"Бројеви у билатералном туризму расту и очекујемо да ће број туриста из Србије у Турској ове године достићи рекорд и бити већи од 300.000, а предвиђамо да ће из Турске 150.000 људи посетити Србију", казао је Ердоган и указао да постоје и добре авио линије између две земље.

Истичући значај данас потписаног споразума о путовању између две земље само са личним картама, Ердоган је поручио привредницима да ће моћи да путују као да путују у оквиру своје земље.

"Преузели смо прве кораке за нове везе између Алање и Новог Сада", напоменуо је Ердоган.

Турски председник истиче да су врата Турске отворена за српске привреднике и компаније.

"Нико не треба да сумња да постоји сигурно и безбедно окружење за турске компаније у Србији и да ће то исто тако бити узвраћено у Турској за српске инвеститоре", закључио је Ердоган.

На Српско-турском бизнис форуму у Београду представници компанија обе земље истакли су да су у последњих неколико година потигнути значајни резултати по питању спољнотрговинске размене и изразили очекивање да ће пословна сарадња две земље, захваљујући том скупу, бити додатно унапређена.

На форуму у Палати "Србија" представило се готово 500 привредника из више од 330 српских и турских компаније из најразличитијих области, од медицине, преко пољопривреде и грађевине, до ИТ сектора и машинске индустрије.

Привредници две земље учествовали су на овом форуму, како би представили своје компаније и разменили искустава са колегама, у циљу склапања нових пословних уговора и унапређења економске сарадње Србије и Турске.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво