И "Хонда" масовно повлачи возила

Други по величини јапански произвођач аутомобила "Хонда" потврдила да због неисправних ваздушних јастука повлачи пола милиона возила широм света. "Хонда" ће имати губитак и до 33 милиона долара.

Компанија "Хонда", други по величини јапански произвођач аутомобила, само дан након што је "Тојота" саоштила да ће због проблема са кочницама поново бити прегледано више стотина хиљада возила, потврдила је да због неисправних ваздушних јастука повлачи пола милиона возила. 

Гигантску јапанску аутомобилску индустрију, која последњих деценија обара светске рекорде по броју продатих и произведених возила, тешко су погодила два истовремена масовна опозива аутомобила.

"Хондин" најновији опозив укупно 438.000 аутомобила односи се на популарне моделе "акорд" и "сивик" из 2001. и 2002. године, због проблема са ваздушним јастуцима испред возача. Међу опозваним возилима су и миниван "одисеј", спортско-теренско возило ЦР-В и "акура" из 2002. године.

Компанија је исти технички проблем са око 514.000 возила решавала 2008. и 2009. године, а пре 12 дана "Хонда" је објавила план опозива 646.000 возила поводом проблема са електричним подизачима стакала.

Поред 379.000 аутомобила опозваних у САД, "Хонда" ће на технички преглед позвати око 42.000 возила у Канади, неколико хиљада у Јапану и око 13.000 јединица у другим земљама.

Други по величини јапански произвођач аутомобила, признао је да је 12 особа повређено у вези са проблемима који су се јавили са ваздушним јастуцима у САД у јулу 2009. године, а регистрован је и један инцидент са смртним исходом у мају 2009. године.

Финансијски директор "Хонде" Јоићи Хојо изјавио је да ће опозив око пола милиона возила највероватније коштати између две и три милијарде јена што је између 22 до 33 милиона долара.

Сва опозвана возила израђена су у "Хондиним" америчким и канадским погонима, а ваздушне јастуке произвела је јапанска корпорација "Таката", која снабдева и низ других ауто-компанија у свету.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво