Читај ми!

Које накнаде не смеју да поскупе наредних годину дана у банкама и шта то значи за грађане

Генерални директор Сектора за контролу пословања банака у Народној банци Србије Дарко Стаменковић каже за РТС да је НБС са банкама постигла договор да у наредних годину дана не повећавају цену платних услуга. То се односи на накнаде за одржавање текућег рачуна, трансакције, издавање картица. Истиче да се 14 банака, које су повећале цене услуга, одазвало позиву НБС-а да смањи накнаде за 30 одсто.

Извршни одбор Народне банке Србије повећао је референтну каматну стопу на три одсто. Пројекција раста БДП-а за ову годину и даље је од 3,5 до 4,5 процента.

Најважнија мера коју је НБС јуче усвојила је да ниједна банка у наредних годину дана неће моћи да повећава цене својих услуга. Банке које су ове године повећале цену услуга, мораће да их снизе за 30 одсто.

Дарко Стаменковић рекао је за РТС да је, због најава појединих банака да повећају накнаде и цене за своје платне услуге, НБС предузела низ активности – и на изради прописа и у комуникацији са банкама како би заштитила стандард грађана.

"Једна од мера НБС је да се цене банкарских услуга не повећавају у наредних годину дана", подсећа Стаменковић.

Објашњава да се та мера односи на платне услуге, попут накнаде за одржавање текућег рачуна, за трансакције у е-банкингу и м-банкингу, за издавање картица, за одобравање дозвољеног минуса...

Према његовим речима, НБС је позвале банке које су већ повећале цене услуга од почетка прошле године, да те цене смање за 30 одсто, односно на ниво пре повећања.

"Све банке које су повећавале цену накнаде, одазвале су се позиву НБС-а и одлучиле су да смање цену услуга у складу са иницијативом НБС", наглашава Стаменковић, те додаје да је реч о 14 банака.

Шта обухвата основни пакет 

Истиче да је једна од кључних одлука која је донета на седници Извршног одбора НБС-а да је прописан минималан пакет од 150 динара.

"У оквиру тог основног сета услуга је вођење динарског рачуна у банци, бесплатно подизање готивине на шалтерима и банкоматима, бесплатна дебитна картица, услуга мобилног и електронског банкарства који омогућава и неограничени број трансакција. Код банака које наплаћују налога путем електронског или мобилног банкарства, грађани који се одлуче за коришћење основног рачуна имаће попуст од 30 одсто у односу на најнижу цену тог налога у тарифнику банке", наводи Стаменковић.

Додаје да су грађанима омогућили да основни пакет услуга могу да надограде у складу са својим потребама, попут добијања дозвољеног минуса, кредитне картице, издавање чекова...

Колико ће повећање каматне стопе утицати на грађане

Референтна каматна стопа је виша за 0,25 одсто, што значи ће сада износити око три одсто. Стаменковић објашњава да повећање каматне стопе, може утицати на кредите грађане који имају варијабалну каматну стопу у динарима.

"Међутим, ради се о благом повећању и утицај на појединачне рате зависи од износа кредита, рока доспећа кредита, камате која је утврђена кредитом...", наводи Стаменковић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво