Читај ми!

Абазовић: Ресетовање односа и кроз привреду

Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић састао се са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом и оценио тај сусрет као покушај да се ресетовање односа Србије и Црне Горе сведе на оно што је најважније за грађане – а то је привреда.

Дритан Абазовић је рекао да се данас разговарало са компанијама из Србије о неколико бизнис пројеката када је реч о инфраструктури и туризму, али и о регионалној сарадњи и сузбијању баријера које постоје за бизнис било да су оне на граници, у управама царине двеју земаља или на другим местима.

Оценио је да је врло задовољан сусретом и да сматра како он може да резултира добрим стварима и да фокус јавности у обе државе усмери на економију.

Он је рекао како мисли да су бизнис заједнице у обе државе жељне побољшања односа.

Чадеж је оценио да су Србија и Црна Гора привредно веома упућене једна на другу, што се најбоље види по трговинским везама.

"Желим да вам захвалим што сте и пре него што сте постали премијер имали јасну визију да цео регион морамо да заснујемо на будућности а не на прошлости", рекао је Чадеж обраћајући се Абазовићу.

Чадеж је додао да је веома важно да две стране буду у сталној комуникацији и најавио формирање радних група две земље које ће се бавити темама попут снабдевања храном, али и убрзањем протока робе и услуга преко границе.

"Црна Гора има велики потенцијал да постане логистички хаб целог региона. Постоји огроман интерес страних и домаћих компанија које Црну Гору виде као опцију за решавање својих логистичких проблема, али и да се унапреде туристички потенцијали Црне Горе коју сви видимо као пре свега пријатељску земљу", рекао је Чадеж.

Председник Абазовић у ПКС имао је одвојене разговоре са представницима наших компанија МК Груп, Еликсир, Милшпед. У црногорској делегацији били су и министар финансија Александар Дамјановић, Никола Вујовић, потпредседник ПК ЦГ, саветници за спољну политику и правна питања.

Србија је први спољнотрговински партнер Црној Гори. Робна размена прошле године вредела је 900.000.000 евра, до краја априла 2022. достигла је 306.700.000 евра, што је за 28,1 одсто више него у истом периоду лане. У 2021. години 6.132 компаније су трговале са овом државом, док су укупна улагања српске привреде од 2006. до 2022. нешто већа од 516.000.000 евра.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво