Читај ми!

Куповина стана по мери, шта то значи у пракси

Куповина стана по мери, новина коју су инвеститори и банке однедавно увели у праксу, заправо подразумева да се организују туре заинтересованих купаца који обилазе новоизграђене комплексе. Послужење је гратис, љубазност и предусретљивост на висини задатка, а прва искуства показују да се све то исплати.

"Сад је право време за куповину стана што се мене тиче, а пошто имам двоје деце и породицу требало је проширити простор за живот", рекла је Милена Николић.

Више од стотину потенцијалних купаца обишло је стамбене комплексе Нови Дорћол, Вождове капије, Вртове Церака, Цептер и Минел на Новом Београду. Продато је неколико, највише на Новом Дорћолу.

"Неколико станова је у процедури и било је преко педесет људи овде", рекао је инвеститор Новог Дорћола Јелена Томовић, консултант продаје.

Нови обичај, организовани обилазак новоизграђених стамбених насеља показао се као успешан потез. Много је заинтересованих који би да баш овако пронађу стан по својој мери.

"На догађају је на неким локацијама било и више од седамдесет људи, а оно што је важно је да је закључено осам уговора, тј. продато је осам станова", напоменуо је  Миро Филиповић, организатор догађаја.

За станове у насељу Вождове капије заинтересовано је седам купаца. Углавном су то породице.

"Али подједнако је на тржишту актуелна и инвестициона куповина, тј. куповина једнособних и двособних станова како би се касније издавали, што је данас сигурна инвестиција", напоменуо је инвестор Вождове капије.  

"Чињеница је да су сада цене новоградње отишле високо и да је значајно скупље, али и цена староградње сада прати ту цену новоградње", каће Мина Калезић, посетилац.

Примера ради, ако је каматна стопа 2,8 одсто, а некретнина кошта 50.000 евра, за кредит на 25 година месечна рата ће бити око 185 евра. Ако некретнина кошта 75.000 евра, за кредит на 25 година, месечна рата ће бити око 290 евра, а ако некретнина кошта 100.000 евра за  кредит на 25 година месечна рата је око 370 евра.

Просечна цена квадратног метра у Београду је око 2.200 евра. У односу на 2019. – 400 евра више. У центру града и до 5.000 евра, тврде стручњаци. Тренутно, просечна камата за стамбени кредит је 2,8 одсто. То значи да ће, ако неко купи стан који кошта 75.000 евра, месечна рата стамбеног кредита на 25 година бити 290 евра.

"И даље сматрамо да су стамбени кредити повољни, наравно да постоји ризик раста каматне стопе због светских економских разлога. Ја се надам да скок еурибора који је референтан за цену кредита, поред марже банке неће бити велики и да неће утицати много", напоменуо је Владимир Васић из Удружења банака Србије.

Европска Централна банка је најавила да ће у јулу и септембру повећати референтну каматну стопу. Ако се то догоди, кредити би могли да поскупе од 2.000 до 4.000 динара месечно, зависно од цене стана, сматрају стручњаци.

"Мислим да смо се сад зауставили на тим високим ценама, да нема тренда раста, али да је то још увек за многе људе недостижно", рекла је Катарина Лазаревић из Агенције за некретнине.

Поскупео је и грађевински материјал. У региону су цене сличне. Из Агенције за некретнине процењују да, упркос повећању камата на кредите, цене некретнина, барем у овој години, сигурно неће бити ниже.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво