Читај ми!

Брнабић: Посао у Фијату задржаће 1.550 радника

Постигнут договор током састанка председнице Владе Србије Ане Брнабић са представницима радника и синдикатима компаније Фијат, саопштила је Влада. Премијерка каже да ће 1.550 запослених у Фијатовој фабрици аутомобила задржати посао, док ће 500 бити технолошки вишак.

Током транзиоциног периода у фабрици остаје да ради 500 људи, укључујући све рањиве категорије – труднице, мајке с децом, особе са инвалидитетом и породице у процесу вантелесне оплодње, и они ће од 1. јула ће добијати плату 100 одсто, јер су до сада добијали 65 одсто, рекла је премијерка Брнабић на конференцији за новинаре после састанка са синдикатима и представницима "Стелантис групе" чији је део фабрика "Фијат Србија".

У другу категорију, од отприлике 1.000 људи, спадају они који би требало да оду у иностранство у једну од четири "Стелантисове" фабрике на период од 18 до 24 месеца и да их по повратку у Крагујевац чека сигуран посао. 

Премијерка је додала да ће они од сутра па до 15. јуна моћи да се пријављују да ли су заинтересовани да раде у иностранству.

Договорени су и услови за одлазак запослених у иностранство – 11.000  евра бонус пре поласка, минимална плата од 800 евра (Словачка) и 850 евра (Пољска) и бонус од 6.000 по повратку у Србију. Породицама је обезбеђено здравствено осигурање, саопштила је Влада Србије.

За синдикате камен спотицања је дужина одсуствовања од куће.

"То је оно што је велики проблем за запослене. Због породица, родитеља, због пуно разлога, то су људи који хоће да раде, то су марљиви радници, али је то велики проблем", каже Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ФАС-а.

"Ја мислим да су услови заиста добри. Разумем да људи који не желе да иду у иностранство, не желе да иду у иностранство и никакви услови нису добри за њих. Али овај пакет где ви добијате 11.000 евра бонуса пре него што одете, тамо грантовану наравно месечну основну плату, плус 6.000 евра бонуса када се вратите и гарантован посао је, чини ми се, ипак нешто што гарантује да породице јесу безбедне", рекла је премијерка. 

Знак питања је и даље висина отпремнина, али и судбина радника који не желе у иностранство.

"Ми који нећемо ниједну од ове две солуције, ни отпремнине ни иностранство, остајемо да видимо шта ћемо и како ћемо. Тиме ће се бавити радна група која ће се направити сутра и ми ћемо до 18. јуна имати коначан договор, или га нећемо имати. Ја се надам да ћемо га имати", каже Зоран Миљковић, члан преговарачког тима.

Ту радну групу чиниће представници радника, синдиката и министарстава. Циљ јој је борба за што бољу позицију радника.

"Имамо обећања да ћемо сви бити збирнути на који начин и како то ћемо се већ договорити", каже Ђорђе Милојевић, представник радника.

"Јер ћемо се ми борити за нешто мало више од законског минимума, плус 20 одсто, или да имамо други модел у коме ћемо на крају крајева помоћи људима да одмах и нађу други посао. У сваком случају, да се побринемо за наше раднике и њихове породице", рекла је премијерка. 

Копља о судбини "Фијатових" радника ломиће се у наредних десет дана. Преговори уз посредство Владе настављају се и са радницима и са "Стелантисом".

У нади да ће пун гас и крагујевачкој и српској привреди дати нови електрични модел аутомобила.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара