Потписан уговор за "Банатски двор"

"Србијагас" и руски "Гаспром" потписали уговор о оснивању заједничког предузећа за Подземно складиште гаса "Банатски двор". У предузећу ће "Гаспром" имати 51 одсто капитала, а "Србијагас" 49 одсто.

Српска компанија "Србијагас" и руски "Гаспром" потписали су уговор о оснивању заједничког предузећа за подземно складиште гаса "Банатски двор".

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је новинарима да ће све активности на комплетирању преузимања нове власничке структуре бити завршене до 31. марта.

"Гаспром" ће имати 51 одсто капитала у заједничком предузећу, а "Србијагас" 49 одсто, према споразуму који су те две државне компаније потписале приликом посете руског председника Дмитрија Медведева Србији у октобру 2009. године.

Бајатовић је навео да су инвестиције од стране "Србијагаса" биле 23 милиона евра, док ће Руси бити у обавези да утисну 300 милиона кубика гаса, уложе у инсталацију гасног компресора и преостале техничке детаље.

Према ранијим наводима, на основу досадашњих улагања, "Гаспром" би за удео у заједничком предузећу "Србијагасу" требало да доплати око 3,5 милиона евра, а капитал заједничког предузећа процењен је на 50 милиона евра.

На крају изградње прве фазе складишта, како је рекао Бајатовић, капацитет ће бити 470 милиона кубних метара гаса. Дневно ће моћи да се ускладишти 3,7 милиона, а у периоду потрошње биће могуће извадити шест милион кубика гаса.

Друга фаза изградње складишта, према његовим речима, биће настављена по изради стратегије и зависиће од динамике изградње магистралног гасовода Јужни ток и унутрашњих потреба српског тржишта.

"Ми бисмо да складиштимо и експлоатишемо и дупло више гаса, јер је дневни капацитет 10 милиона кубних метара гаса", рекао је он и додао да, с обзиром на тренутну потрошњу гаса у Србији, није нужно да се капaцитет проширује.

Бајатовић је рекао да "Србијагас" неће потрошити све ускладиштене количине гаса током грејне сезоне и да је идеја да "Гаспром" преузме те количине, а да се Србији путем гасовода испоруце исте количине, као комерцијалне, како би се смањили трошкови.

Директор "Србијагаса" је поновио да гас неће поскупети до краја грејне сезоне.

Стратешко складиште "Гаспрома"

Извршни директор за складишта и логистику у "Гаспрому" Владимир Хандокин је рекао да је "Банатски двор" стратешко складиште за "Гаспром" које ће обезбедити сигурно снабдевање Србије гасом, али и регион Балкана.

Хандокин је навео да је задовољан досадашњим током реализације инвестиције, јер је 80 одсто објеката завршено, додавши да је план да од 1. априла почне да се утискује такозвани "јастучни гас".

Према његовој процени, у складишту ће на крају грејне сезоне остати око 250 милиона кубика гаса, а до почетка следеће грејне сезоне биће око 450 милиона кубних метара.

"Ако буде реализован пројекат Јужни ток и потребе за складишним капацитетима 'Гаспрома' у Србији биће веће. Тражићемо потенцијална складишта на траси гасовода, а имајући у виду да 'Банатски двор' већ постоји, трудићемо се да искористимо све капацитете овог складишта, а по потреби изградимо и друга", истакао је Хандокин.

Директор и председник Управног одбора складишта "Банатски двор" Владимир Кузњецов је рекао да су радници од почетка на том складишту, монтирали су га, раде ту, тако да ће према његовим речима, и остати на том мест.

"Биће потребно поред њих, ангажовати још нових радника, пошто треба организовати, рачуновоство, правну службу и остало", рекао је Кузњецов.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво