НБС: ЕУ похвалила вођење економске политике у Србији, остварен снажан привредни раст

Захваљујући адекватном вођењу економске политике, Србија је одржала макроекономску стабилност и у кризним временима и у 2021. остварила је снажан привредни раст, вођен инвестицијама, извозом и потрошњом, оцењено је у Бриселу на редовном годишњем састанку земаља чланица Европске уније, Западног Балкана и Турске, као и Европске комисије и Европске централне банке, саопштила је Народна банка Србије.

На састанку Економског и финансијског дијалога, чији је циљ припрема Западног Балкана и Турске за приступање Европској унији, српску делегацију предводила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, а у дијалогу је учествовао и Гојко Станивуковић, државни секретар у Министарству финансија.

Према оцени Европске комисије и Европске централне банке, изгледи привредног раста Србије остају повољни, при чему су, као и свуда у свету, присутни ризици да би он могао бити нижи од пројектованог због негативних ефеката конфликта у Украјини, наводи се на сајту НБС. 

Tе институције подсећају да се пре избијања конфликта у Украјини у Србији очекивао привредни раст од близу пет посто годишње, што је за око један процентни поен више него у периоду пре пандемије коронавируса.

Европска централна банка и Европска комисија оцениле су и да је и током пандемије НБС снажно подржала привредни раст у Србији коришћењем великог броја инструмената и мера.

Од октобра 2021.  НБС је конзистентно заоштравала монетарне услове - до априла повећањем просечне пондерисане каматне стопе на аукцијама репо продаје динарских хартија од вредности, а од априла и повећањем референтне каматне стопе.

Истичу и да је у Србији очувана стабилност девизног курса динара према евру, којој је НБС допринела интервенцијама на девизном тржишту у оба смера, а током 2021. претежно куповином девиза.

Констатује се и да је финансијско здравље банака у Србији очувано и у условима кризе, на шта указују показатељи адекватности капитала и ликвидности знатно изнад регулаторних минимума. 

Истиче се и да је захваљујући предузетим мерама којима се подстиче динарско кредитирање, пре свега привреде, настављен напредак у процесу динаризације

Уобичајена пракса је да у овом дијалогу Европска унија и Западни Балкан и Турска договоре смернице економске политике које кандидати за улазак у Европску унију треба да испуне у наредном периоду.

Препоруке Народној банци Србије су наставак досадашњих активности - праћење фактора инфлације и реакција по потреби као и у претходном периоду, континуитет снажног регулаторног оквира у финансијском сектору и очувања квалитета активе банака, као и наставак подршке процесу динаризације промовисањем инструмената заштите од девизног ризика и дугорочних динарских извора финансирања.

Табаковић: Резултати сведоче о успеху 

Гувернер Јоргованка Табаковић захвалила се европским званичницима на оценама, које, када су у питању надлежности Народне банке Србије, сматра реалним.  

Истакла је резултате који сведоче о успеху у борби с негативним ефектима пандемије, између осталог, кумулативан реални раст бруто домаћег производа од 6,4 одсто, раст девизних резерви за 23 посто на рекордни ниво, рекордан прилив страних директних инвестиција од око 7,5 процената бруто домаћег производа.

У погледу актуелних ризика, гувернер Јоргованка Табаковић говорила је о неопходности решавања инфлације на глобалном нивоу и обезбеђењу енергетске стабилности. 

Када је реч о политикама на дуг рок, гувернер Јоргованка Табаковић навела је да се у Србији може очекивати наставак одговорне економске политике, уз неопходну синергију монетарне и фискалне политике, као и наставак стратешког рада на диверсификацији у свим областима економије.

"Други правац деловања јесте диверсификација - од тржишта и производа, преко извора финансирања инвестиција и области у које се инвестира, до извора снабдевања енергентима, чему кључно доприносе стратешке одлуке председника Вучића,", истакла је Табаковићева. 

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво