Читај ми!

Радницима "Фијата" у Крагујевцу понуђено да раде у иностранству

Менаџмент "Фијатове" фабрике у Крагујевцу, започео је разговоре са око 2.000 запослених у тој фабрици. Како је РТС-у потврђено у Самосталном синдикату, због обуставе производње, радницима је понуђено да у наредне две године раде у некој од фабрика "Стелантисове" групације у Словачкој, Пољској, Италији или Немачкој, а друга опција је, како тврде у синдикату, отпуштање.

У Самосталном синдикату кажу да се никада неће сложити са тим намерама и траже да се радницима, за чијим је радом привремено престала потреба, понуди опција упућивања на плаћено одсуство, у складу са Законом о раду, јер "Фијат" изражава спремност да настави рад у крагујевачкој фабрици.

"Да се упућивање радника у иностранство врши искључиво у складу са Законом о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити, а не да се избегавају одредбе овог Закона присиљавањем радника да 'добровољно' прихвате понуђене услове, добијене у неформалној форми", наводе у синдикату.

Такође, траже да се радницима, који нису спремни да прихвате једну од претходне две опције, понуде стимулативне отпремнине које не могу бити ниже од достигнутих стандарда у овој области.

Синдикат позива раднике да пре изјашњавања затраже од "Фијата" формалну понуду, јер добијени папир то није.

"На сва друга, исхитрена и наметнута решења, биће одговорено у духу традиције радничког Крагујевца", наводи се у саопштењу Самосталног синдиката "Фијат Крајслер аутомобили Србија".

Почетком фебруара тридесетак радника је отишло у фабрику у Словачкој. 

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво