Читај ми!

Михајловићева у Софији: Гасна интерконекција са Бугарском најважнији пројекат

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је у Софији да је изградња гасне интерконекције са Бугарском приоритет за Србију, јер ћемо завршетком тог гасовода добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана.

Зорана Михајловић је са бугарским министром Александром Николовим у Софији присуствовала потписивању уговора између "Булгартрансгаса" и "ДЗЗД интернационал гаса" за пројектовање, испоруку потребног материјала и опреме, изградњу и пуштање у рад интерконекције на бугарској територији, саопштило је Министарство.

"Изградња интерконекције са Бугарском је за нас најважнији пројекат. Радови на нашој страни почели су у јануару, данас је потписан уговор за радове на бугарској страни, чиме ће бити убрзан процес изградње интерконекције и сигурно је да ће све бити завршено до септембра наредне године. Тада ћемо добити могућност снабдевања гасом са ЛНГ терминала у Грчкој или из Азербејџана", изјавила је Михајловићева.

У Софији учествовала на састанку министара енергетике "Југоисточна енергетска транзиција – регионална сарадња за енергетску безбедност, диверзификацију и транзицију", заједно са министрима енергетике Бугарске, Румуније, Грчке, Северне Македоније, Украјине, Азербејџана и Турске, као и са представницима ЕК и Енергетске заједнице.

"Разговарала сам са замеником турског министра енергетике о слободним капацитетима за нас у Турском току, као и са азербејџанским министром и о снабдевању гасом из ове земље, али и о развоју нових технологија, пре свега када је реч о водонику", рекла је Михајловићева.

Додала је су на састанку разговарали и о "пуњењу складишта пре почетка зимске сезоне и убрзању декарбонизације енергетског сектора, као и о потреби за заједничким реаговањем у случају додатних поремећаја, сарадњи и солидарности".

О регионалној радној групи

Зорана Михајловић изјавила је да ће формирање Регионалне радне групе допринети смањењу зависности од једног добављача и утицати на повећање енергетске безбедности региона, као и да је циљ Србије да обезбеди више снабдевача гасом, јер је то једини начин да будемо енергетски безбедни.

"Данас смо имали прву радну групу у којој су све државе партнери које желе да смање зависност од једног добављача, у нашем случају је то зависност од Руске Федерације. Да смо раније радили на диверзификацији не само рута, већ и добављача, било би једноставније, али се цела Европа опустила", рекла је Михајловићева.

Додала је да је "крајње је време да учинимо све што можемо како бисмо имали више добављача, јер је то једини начин да будемо безбеднији".

"Знамо шта значе ратови и криза и зато је посебно важно да наступимо заједно и обезбедимо довољне количине енергије. Повећање енергетске безбедности и диверзификација у многим земљама Европе требало је да се десе раније, а не да чекамо кризу и схватимо колико је лоше зависити од једног добављача, који год био", истакла је.

Регионална радна група део је Платформе ЕУ за куповину енергије и предлози ће бити део припремних сценарија ЕК за спровођење заједничког плана за приступачнију, сигурнију и одрживију енергију (REPowerEU), који ће бити представљен средином маја, преноси се у саопштењу.

"Важно је да овај састанак пошаље и поруку солирадности и заједништва, јер су неке ствари изнад политике. Овде су и земље чланице ЕУ, представници ЕК, Енергетске заједнице, али и других држава које нису у ЕУ, али су важне за читав ланац снабдевања, као што је Азербејџан, или држава које су у процесу придружења попут наше земље и Северне Македоније", рекла је министарка у Софији.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара