Криза уназадила руску економију за пет година

Руски министар финансија Алексеј Кудрин рекао је да је криза уназадила руску економију за пет година, али је ситуацију у Америци оценио као још гору.

Светска економска криза уназадила је економију Русије за пет година, рекао је руски министар финансија Алексеј Кудрин америчкој телевизијској мрежи Си-Ен-Ен.

Због глобалне финансијске кризе, цене акција руских компанија су се "срозале" на најнижи ниво у последњих пет година, али је ситуацију у Америци Кудрин окарактерисао као још гору, с обзиром на то да је тржиште акција САД пало на десетогодишњи минимум.

Кудрин је преузео на себе део одговорности за економску кризу у Русији, јер у условима високих цена нафте влада није улагала у различите секторе привреде, у мери у којој је то било потребно.

"Трошили смо више новца, него што смо то могли себи да дозволимо, што је за последицу имало високу инфлацију", признао је Кудрин.

Руски министар финансија је нагласио да је влада морала да буде скромнија у потрошњи, како би акумулирала више средстава у резервним фондовима, и да је морала да спроводи конзервативнију финансијску политику и сачува већи део средстава која су се у Русију сливала захваљујући високим ценама нафте.

Кудрин је рекао да ће овогодишњи буџетски дефицит бити на нивоу од осам одсто бруто домаћег производа и да ће се догодине смањити на пет одсто, а 2011. године на три процента.

Руска влада, како наводи, не намерава да смањује буџетске расходе за социјалне потребе и значајне инфраструктурне пројекте, али ће редуковати финансирање мање важних програма, као и расходе саме владе.

Руски министар финансија, који у последње време прилично песимистично процењује економску ситуацију у земљи, указао је да се у првој половини године због девалвације националне валуте може очекивати убрзање инфлације, која је за сада прогнозирана на 13 процената, али постоји ризик и да се повећа.

Кад је реч о економском расту у овој години, Алексеј Кудрин очекује да ће бити у границама нуле. Истичући да су процене кретања руске привреде лошије од прошлогодишњих, руски министар финансија сматра да ће дефицит у Русији ипак бити мањи него у западним земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи