Дулић демантује Мркоњића

У овом тренутку нереално одобравање субвенционционисаних кредита за куповину станова јер за то нема пара, тврди министар Оливер Дулић. Ипак, разматра се изградња социјалних станова и нека врста субвенција за куповину грађевинског материјала домаћих произвођача.

Министар заштите животне средине и просторног планирања Оливер Дулић тврди да је, у овом тренутку, нереално одобравање субвенционисаних кредита за куповину станова, у оквиру мера Владе за борбу против финансијске кризе, јер за то једностано нема пара.

Дулић је рекао да се сада једино озбиљно разматра изградња социјалних станова, што би требало да помогне стотинама хиљада угрожених, као и нека врста субвенција за куповину грађевинског материјала домаћих произвођача.

"На тај начин очекујемо да ћемо охрабрити инвестиције у грађевину и подићи ниво стамбене градње у Србији, смањити цену квадрата и покренути грађевински сектор", навео је министар, говорећи на скупу о тржишту некретнина, који је организовао "Економист Медија груп".

Србија производи готово све врсте грађевинског материјала, али желимо да охрабримо и страни инвеститоре да уложе у производњу грађевинског материјала и отворе нове фабрике и нова радна места, а потом би и они могли да уђу у програм субвенција, указао је Дулић.

"Уколико у будућности буде пара за субвенције стамбених кредита, држава ће то са задовољством и учинити", рекао је Дулић.

Нерегулисано тржиште грађевинског земљишта 

Дулић је објаснио да су цене у неким градовима високе због нерегулисаног тржишта грађевинског земљишта, огромног степена корупције, спорости у издавању грађевинских дозвола, што ће покушати да се реши новим Законом о планирању и изградњи, како би се снизиле цене квадрата.

Министар је указао и да је на листи Светске банке Србија пала за 19 места по брзини издавања грађевинских дозвола, због неефикасности администрације и сада се налази на 160. месту.

Дулић је објаснио и да на цену стана до једне трећине утиче цена земљишта, па се у новом закону траже решења да се укине накнада за коришћење грађевинског земљишта, а та средства држава да надокнади кроз порезе на имовину.

Министар за инфраструктуру Милутин Мркоњић најавио је јуче могућност да држава ускоро обезбеди субвенционисане кредите за станоградњу, а цена квадратног метра тих станова не би требало да буде већа од 500-600 евра.

Мркоњић је рекао да Влада, у оквиру мера за превазилажење економске кризе, размишља да обезбеди субвенционисане кредите за станоградњу и да се сада у Министарству за заштиту животне средине и просторно планирање истражује један од модела који би био прихваћен.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво