Читај ми!

Хоће ли бити раније уговореног извоза пшенице

И поред забране извоза пшенице, Србија ће у најкраћем року Албанији испоручити количине које су уговорене пре доношења Уредбе, рекао је председник Александар Вучић. Ни остале земље у региону не морају да брину, јер и за њих има довољно робе. Стручњаци кажу да је контролисани извоз у овом тренутку најбоља мера, јер се штите потребе домаћег становништва, али и чувају традиционални купци.

Због забране извоза, трговање житарицама на Продуктној берзи је претходних дана потпуно стало, иако су цене на историјском максимуму. Стручњаци кажу да би контролисани извоз обезбедио стабилност снабдевања домаћег тржишта, а истовремено би пољопривредницима и трговцима омогућио да зараде.

"Мера забране извоза, једноставно, потпуно је блокирала тржиште, наши пољопривредни произвођачи неће имати пирлику да ефектирају своју производњу са том тржишном ситуацијом на међународном тржишту, о извозницима да не причам", каже Жарко Галетин, агроекономски аналитичар.

Сви у том ланцу су, каже, на неком стенд бају који им апсолутно не одговара, не само због тога што се не остварује финансијска добит, већ, ако се не појављујете на међународном тржишту, губите купце.

Пшенице, кукуруза, уља, брашна Србија има довољно, па ће хлебно зрно ускоро кренути пут Албаније.

"У најкраћем могућем року дозволићемо извоз пшенице у Албанију. То ће бити и са другим земљама у региону. Ко год буде тражио на било који начин, јер немамо проблем са тим", рекао је председник Аександар Вучић.

Али ће, додаје председик, бити омогућен контролисан извоз, како се не би угрозиле потребе домаћег становништва, понављајући да када каже домаће, увек мисли и још двадесетак одсто преко реалних потреба, јер увек треба да буде мало више. 

"Нека сам ја за то крив, али волим да нам остане мало више. Мислим да је то домаћинско понашање. Људи у региону, ни Отворени Балкан, ни БиХ, ни Црна Гора неће имати проблема", каже Вучић.

Стручњаци кажу да са залихама које имамо без проблема можемо да испоштујемо све уговоре о извозу пшенице потписане пре ступња на снагу забране извоза. Њима је обухваћено 350.000 тона пшенице.

"Најрационалнији начин биле би изозне квоте за које процењујемо да су на нивоу од 750.000 тона за пшеницу и 750.000 тона за кукуруз. Држава може да контролише извоз издавањем посебних дозвола за извоз, али оно што је основно да ниједна дестинација не би требало да има предност у односу на било коју другу, јер се тиме наши привредници доводе у проблем, а ми имамо довољно пшенице за све наше купце", рекла је Сунчица Савовић из "Жита Србије".

За четири месеца очекује се жетва новог рода пшенице, па би продаја постојећих залиха омогућила пражњење силоса и њихову припрему за пријем новог зрна.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара