Читај ми!

НБС: Референтна каматна стопа остаје један одсто

Референтна каматна стопа Народне банке Србије остаје на нивоу од 1,0 одсто, а централна банка Србије је на данашњој седници Извршног одбора остала и при својој ранијој прогнози привредног раста за ову годину и у средњем року у распону од 4,0 до 5,0 процената.

Према саопштењу централне банке, НБС је наставила да смањује степен експанзивности монетарне политике повећавањем просечне пондерисане каматне стопе на реверзним репо аукцијама, и већим повлачењем вишкова динарске ликвидности банака путем ових аукција.

Просечна пондерисана каматна стопа на последњој репо аукцији одржаној овог месеца износила је 0,75 посто, и укупно је повећана за 64 базна поена од октобра прошле године, када је започет процес пооштравања монетарних услова.

На седници Извршног одбора је истакнуто да је инфлација и даље у највећој мери вођена вишим ценама енергената и хране, које су учествовале са три четвртине у оствареној инфлацији у децембру 2021. од 7,9 посто међугодишње.

Према фебруарској средњорочној пројекцији, међугодишња инфлација ће се у првом тромесечју 2022. кретати око нивоа забележеног крајем прошле године или благо изнад њега, под утицајем даљих трошковних притисака по основу цена енергената и других примарних производа, застоја у снабдевању и високих цена транспорта на глобалном нивоу.

Од другог тромесечја, инфлација би требало да буде на опадајућој путањи и да се крајем године нађе у распону између 3,5 и 4,0 посто, а да затим до краја периода пројекције настави да успорава ка централној вредности циља од 3,0 посто плус/минус 1,5 одсто, наводе из НБС.

Краткорочно, ублажавању даљег раста цена требало би да допринесу мере Владе Србије о привременом ограничавању цена основних животних намирница и електричне енергије за привреду.

Извршни одбор је оценио да је домаћа привреда задржала снажну динамику раста базирану на одрживим основама, која ће се наставити и поред смањења степена експанзивности монетарне политике.

Према прелиминарној процени Републичког завода за статистику, раст бруто домаћег производа је у последњем тромесечју 2021. на међугодишњем нивоу износио 6,9 посто, док на нивоу године процена раста износи 7,5 процената.

Таква кретања су, истиче НБС, резултат раста активности у услужним секторима и грађевинарству, али и индустрији, упркос поремећају у глобалним ланцима снабдевања. Негативан допринос расту забележен је једино од пољопривредне производње, која је услед суше смањена за 5,0 одсто.

Извршни одбор НБС је, и поред нешто неповољнијих изгледа глобалног привредног раста, остао при процени ће се стопа раста БДП-а Србије у овој години и у средњем року кретати у распону од 4,0 до 5,0 посто, чему ће допринети наставак инвестиционог циклуса и реализација великих инфраструктурних пројеката, као и раст личне потрошње подржан повољним трендовима на тржишту рада.

Што се тиче међународног окружења, НБС констатује да укупни амбијент и даље карактерише повећана неизвесност у погледу утицаја тока пандемије и појаве нових сојева вируса на брзину глобалног привредног раста, на кретање светских цена примарних производа, а тиме и на инфлацију.

Ипак, сматра охрабрујућим чињеницу да су негативни ефекти омикрон соја вируса корона за сада били мањи од очекиваних, делом и због тога што су економије широм света показале висок степен прилагођавања измењеним условима пословања услед пандемије. Дешавања на међународном финансијском тржишту, а тиме и на токове капитала према земљама у успону укључујући Србију, и даље ће у највећој мери бити опредељивана одлукама водећих централних банака, америчких Федералних резерви и Европске централне банке, за које се, с обзиром на инфлацију која је знатно изнад циља и притиске са тржишта рада, очекује да би могле у већој мери да заоштре монетарне услове него што се претходно очекивало, оцењује НБС.

Одлуке НБС о монетарној политици ће у наредном периоду зависити од кретања фактора из међународног и домаћег окружења и оцене интензитета и постојаности инфлаторних притисака по основу ових фактора. У случају да се материјализују неки од ризика, који би за последицу могли да имају кретање инфлације изнад горње границе дозвољеног одступања од циља у дужем периоду, НБС је спремна да реагује свим расположивим инструментима.

Извршни одбор је усвојио фебруарски Извештај о инфлацији с новим макроекономским пројекцијама, који ће јавности бити педстављен 18. фебруара.

Наредна седница Извршног одбора НБС на којој ће бити донета одлука о референтној каматној стопи одржаће се 10. марта.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара