Читај ми!

Отворена деоница ауто-пута од Прељине до Паковраћа

Деоница ауто-пута "Милош Велики" од Прељине код Чачка до Паковраћа, у дужини око 11,5 километара, отворена је за саобраћај, у присуству премијерке Ане Брнабић. Очекују се мање гужве кроз Чачак, нарочито током летњих одмора и викендом јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу. Нова деоница ће велики значај имати и за развој туризма.

Премијерка, која је присуствовала отварању уместо председника Србије Александра Вучића, провозала се аутобусом новим ауто-путем и истакла да је ово велики дан за Србију.

Навела је да је данас отворено нових 11,5 километара ауто-пута а да је остало да се заврши још нешто мање од 20 километара до Пожеге.

"Приближавамо се Пожеги на мање од 20 километара и надам се да ћемо то успети да урадимо до краја ове или у првом кварталу 2023. године", рекла је премијерка и додала да то зависи од временских услова, пандемије и других ствари, али да је то свакако пре уговореног рока.

Брнабићева је рекла да ово нису празне приче и захвалила кинеским партнерима који су, како је рекла, даноноћно радили и имали много проблема.

Додала је да је деоница Прељина–Пожега грађевински врло захтевна за извођаче, с обзиром на то да је трећина трасе у тунелима и мостовима.

Премијерка је истакла да су путеви оно што спаја људе и подсетила да се у Србији тренутно гради укупно 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, чија је укупна вредност 3,8 милијарди евра.

"То показује колико се Србија променила на боље", истакла је премијерка која се новом деоницом возила заједно са министром грађевинарства Томиславом Момировићем и другим званицама.

Брзо се привикавамо на добре ствари, додала је премијерка и нагласила да има довољно новца у буџету за све започете пројекте и да, уз све то, Србији не расте јавни дуг.

"Србија је пре само 10 година била потпуно другачија земља", рекла је Брнабићева и навела да у земљи више не може да се пронађе слободна грађевинска оператива и радна снага колико је пројеката покренуто и шта се све гради.

Напоменула је да су то све ствари које се нису радиле деценијама, а сада се реализују.

Премијерка је нагласила да Србија има све јачу економију захваљујући фискалној консолидацији коју је спровео Александар Вучић и да се сада, после 30 година, граде и нови енергетски објекти и улаже у екологију.

Како је рекла, постоје две врсте људи, који граде и руше, блокирају и повезују.

Она је пре уласка у аутобус пренела кинеским извођачима поздраве председника Вучића и додала да ће он ових дана и лично доћи да им захвали и дâ подршку за преостале радове до Пожеге.

Брнабићева је додала да је Вучић чак 12 пута обишао трасу деонице Прељина–Пожега и изразила очекивање да ће део ауто-пута до Пожеге бити готов до краја године.

"Важно нам је да завршимо што пре", поручила је премијерка и додала да јој је жао што председник не присуствује данашњем догађају због породичне трагедије.

О пробијању рокова 

На питање новинара како се то догодило да се стално померују рокови и за ауто-пут до Пожеге, као и за данас отворену деоницу, рекла да је то зато што власт има много амбициозније рокове од оних предвиђених уговорима, као и да је на померање утицала пандемија, али и друге објективне ствари.

Нагласила је да је за ауто-пут Прељина–Пожега рок у уговору до јула 2023. и да ће свакако та деоница бити отворена пре тога.

"Да ли ће бити до краја године, надам се. И даћемо све од себе да буде. Свакако ће бити у првом кварталу 2023. године. Важно је да смо почели да градимо и да људи у том делу Србије данас знају да ће то бити готово", поручила је премијерка.

Навела је да је деоница до Паковаће била готова до Светог Николе, али да се одустало од отварања јер нису биле завршене све ситнице, као и због наплатних рампи и других ствари.

"Ово су ствари које ми нисмо радили дуги низ деценија, које наши инжењери раде први пут. Ми сви заједно учимо, када градимо овако изазовне деонице ауто-путева и зато знам да ће ово служити да много брже у будћности радимо додатне наше ауто-путеве, а планирамо их још много", истакла је Брнабић.

На питање новинара када ће кренути судски спорови око земљишта на траси тог ауто-пута, пошто градске власти Чачка то опструишу, рекла је да је уверена да Град Чачак ништа не опструише и да ће свакако тим људима помоћи.

Додала је да ће те људе позвати на састанак и разговарати с њима и да ће упоредити цене земљишта са неких других локација.

Председник је рекао да није фер да добију мање него на неким другим местима, каже Брнабићева и додаје да ће се лично ангажовати да се то реши вансудски.

Директор "Путева Србије" Зоран Дробњак изјавио је да је наставак деонице од Паковраће до Пожеге захтевнији за извођаче, због два тунела "Лаз" и "Муњино брдо", због њихове дужине и тешких геолошких услова.

"Копају се по две цеви, укупно 12 километара. Велики је то посао, лоша геологија. Кинеска фирма ЦРБЦ то ради, могу и по оваквом времену да копају, ми се тиме бавимо сваког дана", рекао је Дробњак.

Гужве одлазе у прошлост 

Отварањем деонице ауто-пута од Прељине до Паковраће, саобраћајне гужве које су се стварале кроз Чачак, нарочито током сезоне летњих одмора и викендом, постаће прошлост, јер је сав транзитни саобраћај преусмерен на нову обилазницу.

Она је у саставу деонице ауто-пута Прељина–Пожега од 30,9 километара, на којој је главни извођач кинеска компанија "Чајна роуд енд бриџ корпорејшн" (ЦРБЦ).

Рок за заврштетак радова који су почели у мају 2019. године на целој деоници до Пожеге је 36 месеци, а њихова вредност је 450 милиона евра.

Деоница Прељина–Пожега је наставак пројекта изградње ауто-пута Београд – Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Ауто-пут Прељина–Пожега је подељен на три мање деонице.

Од Прељине до Пријевора – дуж реке Чемернице и малим делом поред Западне Мораве, у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана – траса дуга 15,51 километар на којој ће бити 20 мостова у укупној дужини већој од три километра, као и тунел "Лаз" од 1.750 метара.

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге – дуга седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице.

Ауто-пут од Прељине до Пожеге је регионална саобраћајница, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег ауто-пута Београд–Сарајево, јер од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Компанија "Kонстракшн корпорејшн оф Чајна" почела је крајем прошле године радове на обилазници око Горњег Милановца, која ће овај град да споји са ауто-путем "Милош Велики" и да измести теретни саобраћај из центра града.

Према уговору, иста компанија ће у мају ове године почети изградњу обилазнице око Ужица и тунела Кадињача, а касније и обилазница око Пожеге.

Планирано је да се на будућем ауто-путу ка Црној Гори изгради крак ка Вишеграду у Републици Српској и Дугој Пољани, на правцу ка Новом Пазару.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара