СТО критикује протекционизам САД

Потребна је колективна дисциплина ради сузбијања протекционизма у свету, рекао је генерални директор Светске трговинске организације Паскал Лами, наводећи акцију "Купуј америчко" као негативан пример.

Генерални директор Светске трговинске организације (СТО) Паскал Лами позвао је на колективну дисциплину ради сузбијања ширења протекционизма у свету, наводећи клаузулу "Купујмо америчко" као један од примера.

"Ако тим мерама погодите увоз, биће погођен и ваш извоз", упозорио је Лами и додао да је "присутан притисак за увођење протекционизма, упркос томе што знамо да изолационизам или протекционизам нису ефикасни из једноставних разлога".

"Без колективне дисциплине, коју САД треба да прихвате у оквиру владиног споразума о трговини у СТО, одредба "Купујмо америчко" ће вероватно нанети знатно већу штету америчким партнерима", рекао је Лами новинарима.

Амерички председник Барак Обама је прошле седмице потписао 787 милијарди долара вредан пакет за подстицање америчке привреде, који укључује контроверзну клаузулу "Купујмо америчко", која је, мада ублажена, подстакла страховање од протекционизма међу америчким трговинским партнерима, подсетиле су агенције.

Генерални директор СТО је упозорио да ће светска трговина наставити да се смањује у 2009. и вероватно 2010, можда и више од производње, што ће нарочито нанети велику штету извозно оријентисаним привредама.

Лами је позвао да се Рунда преговора из Дохе о либерализацији светске трговине оконча што је пре могуће, јер је то најбоља мера на тржишту против покушаја протекционизма.

"Задржавање отворене, правичне и транспарентне глобалне климе у светској трговини од виталног је значаја за економски опоравак".

Лами није желео да прогнозира када би преговори Рунде из Дохе у оквиру СТО могли бити оконачани, али је рекао да очекује формирање новог америчког трговинског тима.

 

Критике Кине

И Кина, чија је привреда извозно оријентисана, критиковала је недавно протекционистичке мере низа земаља услед економске кризе, посебно издвојивши САД.

Поводом америчке клаузуле у пакету за стимулисање привреде и индијске забране увоза играчака из Кине, кинеско министарство трговине је упозорило да разматра могућност жалбе Светској трговинској организацији ради заштите од протекционизма.

"У време садашње финансијске кризе мере које предузимају све земље не треба да имају негативан утицај и нарочито не треба да шаљу погрешну поруку", изјавио је раније портпарол кинеског министарства Јао Ђен.

Клаузула "Купуј америчко" између осталог, захтева коришћење америчког гвожђа, челика и индустријских производа у пројектима јавних радова који се финансирају из тог пакета.

Како Кина испоручује велики део своје робе на тржишта широм света, могла би постати "жртва таквог протекционизма", указали су стручњаци у министарству трговине.

"Искуство показује да трговински протекционизам не може ништа заштитити. Заштитне мере које су током Велике депресије из 30-их година прошлог века предузеле земље, као што су САД, подстакле су трговинске ратове, чиме је нанета штета међународној трговини и светској привреди", указала је тада кинеска агенција Синхуа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи