Повољни кредити за грађане и привреду

У складу са мерама Владе Србије за превазилажење последица економске кризе грађани и привреда од данас могу да конкуришу за кредите код 18 банака и три лизинг куће, уз субвенционисану каматну стопу. Кредити су у распону од 5 хиљада до 4 милиона евра, а на новац се неће чекати дуго, рекао за РТС Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака.

Српска предузећа и грађани од данас ће моћи да подносе захтеве за повољне кредите које ће одобравати пословне банке у склопу програма за сузбијање кризе.

"На новац се неће чекати дуго, кредитна процедура је уобичајена, а једина специфичност је код потрошачких кредита, јер се тражи да роба буде домаћег порекла", рекао је за РТС Верољуб Дугалић, секретар Удружења банака.

За кредите грађанима и привреди банке ће одобрити 122 милијарде динара, од чега 77 милијарди динара из сопствених извора и 45 милијарди динара из иностраних кредитних линија.

Влада ће субвенционисати камате на ове кредите уз минимална буџетска средства од осам милијарди динара.

Камате ће, како је најављено, бити два пута ниже од тржишних и износиће највише шест одсто годишње захваљујући томе што ће држава субвенционисати камате са три милијарде динара. Из Фонда за развој за кредите ће бити издвојено пет милијарди динара.

Привредницима су у оквиру пакета мера за ублажавање ефеката економске кризе омогућене две врсте кредита под условом да одрже најмање исти број радника.

У питању су краткорочни кредити за одржавање ликвидности с каматном стопом највише до 5,5 одсто годишње и роком отплате до 12 месеци и дугорочни кредити за инвестиције с каматном стопом од око шест одсто годишње, роком отплате од три до пет година и периодом почека од шест до 12 месеци.

Грађанима су обезбеђени повољни потрошачки кредити за куповину домаћих производа с фиксном каматом од 4,5 до шест одсто годишње.

Кредитни захтеви се подносе пословним банкама које их одобравају на основу своје пословне политике и процене ризика.

Контролу одржавања броја запослених у предузећима која су узела кредит обављаће Национална служба за запошљавање и Фонд за развој, а контролу наменског коришћења кредита обављаће Пореска управа.

У кредитирање грађана и привреде до сада су се укључиле "Агробанка", "Фолксбанка", "Ерсте банка", "Еуробанк ЕФГ", "Банка Интеза", "КБЦ банка", "Комерцијална банка", "Креди банка", "ОТП банка", Привредна банка Београд, "Рајфајзен банка", "Сосијете женерал", "Српска банка", "Универзал банка", "Уникредит банка", "Финдоместик", "Хипо алпе адрија" и "Чачанска банка".

Захтеве ће примати и три лизинг куће - "Застава Истрабенц", "Сожелиз" и "Липакс", а очекује се да ће се још банака и лизинг кућа укључити у програм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво