Стижу отпремнине за раднике "Каблова"

Радницима Индустрије каблова у Јагодини, којима је остало мање од пет година радног стажа до пензије, а који су се добровољно изјаснили за одлазак из фирме, новац ће бити исплаћен крајем фебруара или почетком марта.

Новац за 503 радника Индустрије каблова у Јагодини, који су се крајем новембра прошле године изјаснили за одлазак из фирме уз стимулативни социјални програма Владе Србије, стићи ће крајем фебруара или почетком марта, најавио је председник Самосталног синдиката ове фирме Драган Рајић.

Реч је о радницима којима је остало мање од пет година радног стажа до пензије, а већина се определила за опцију шест просечних бруто зарада у Србији и 60 одсто од бруто месечне зараде до пензије, објаснио је Рајић и напоменуо да је изјашњаване радника било на добровољној основи.

Они који су се определили за овај вид стимулативног социјалног програма владе, једнократно ће добити по око 250.000 динара и око 29.000 месечно до пензије, али ће сами морати да уплаћују доприносе за ПИО и здравствено осигурање, напоменуо је Рајић.

Од 2.860 запослених у Индустрији каблова у Јагодини 625 их је који имају мање од пет година до пензије, а међу њима су и готово сви руководиоци, укључујући и генералног директора Ратка Вучуровића, али се њихова имена не налазе на списку за одлазак из фирме по овом програму.

Три тендера за четири године 

За Индустрију каблова у Јагодини, која је лане, према подацима Региноналне привредне коморе, била друга по извозу, међу десет највећих фирма извозника у Шумадији и Поморављу, расписан је тендер, трећи у последње четири године.

Тендер је расписан крајем децембра прошле године, а писани захтеви за куповину тендерске документације примају се до 27. фебруара. Рок за достваљање понуда за куповину је 20. март, подсетио је Рајић, који је и члан Тендерске комисије Агенције за приватизацију.

Цена 99,35 одсто друштвеног капитала је 56.600.000 евра, уз обавезу улагања од 30.000.000 евра.

Рајић је напоменуо да још није стигао ни један захтев за куповину тендерске документације и додао да ће, уколико тендер на успе и овог пута, Синдикат, у договору с пословодством, захтевати "подржављење фирме".

Индустрија каблова у Јагодини почела је производњу 1955. године и највећи је произвођач каблова и кабловског прибора на Балкану, а четврти у Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво