Мере Владе добре, али не и довољне

Мере које је Влада Србије предузела за ублажавање последица економске кризе су добре за привреду, али нису довољне, рекла је потпредседница Привредне коморе Србије Видосава Џагић. Држава мора дати комплетан пакет мера и неселективно примењивати постојеће законе и прописе, како би се обезбедила заштита тржишта.

Потпредседница Привредне коморе Србије Видосава Џагић оценила је да су мере Владе Србије за ублажавање последица економске кризе добре за привреду, али да нису довољне.

"Важно је дати комплетан пакет мера, не само финасијских, који би помогао привреди да смањи трошкове. Држава би требало неселективно да примењује постојеће законе и прописе и важеће техничке стандарде, како би се обезбедила заштита тржишта од производа лошег квалитета", рекла је Видосава Џагић.

"Битно је да усвојене мере што пре буду спроведене и да се надгледа какве ће ефекте имати у првих месец дана, како би се уочили недостаци и на време исправили. Важно је и да процедура буде једноставна, да сама примена буде што ефикаснија и да што мање да кошта", сматра Џагићева.

Привредна комора Србије је о мерама Владе Србије расправљала на седници Управног одбора, заједно са Привредном комором Војводине и Привредном комором Косова и Метохије.

Џагићева је навела да ће субвенционисани кредити државе за ликвидност помоћи фирмама које добро послују, али да је питање шта ће бити са осталим фирмама.

"Кредити су јако добри за успешна предузећа, али постоје и предузећа која имају проблем са ликвидношћу и задужености", рекла је Џагићева.

Проблем представља и то што предузећа која су у процесу приватизације или су приватизована имају лоше билансе и не могу да користе подстицаје, иако имају уговорене послове, добру производњу и запошљавају раднике.

Џагићева је рекла да ће кредити зависити и од могућности банака да обезбеде средства за кредитирање.

"Уочено је да су краткорочни кредити везани за валутну клаузулу, што ће ограничити број корисника, јер банке морају да раде процену девизног ризика, а шаље се и лоша порука да се дугорочно не може обезбедити стабилност националне валуте", навела је Видосава Џагић.

Обезбедити стабилност динара 

Привредницима је најбитније да држава обезбеди стабилност динара и измири обавезе према привреди и да се законом уреди систем плаћања јер "данас свако свакоме дугује, а нико никоме не плаћа", објашњава Џагићева.

Привредници сматрају и да треба да се ради на инфраструктурним пројектима и да се за то ангажује домаћа индустрија у складу са важећим Законом о јавним набавкама у коме се даје преференцијални статус домаћем произвођачу, додала је Џагићева.

Видосава Џагић је оценила и да примена трговинског споразума са ЕУ доноси смањене трошкове на увоз сировина и репроматеријала без царине, али је потребно водити рачуна да не буде злоупотреба и контролисати доказе о пореклу увезене робе.

"Ради унапређења трговине са тржиштом ЦЕФТА неопходно је отклањање нецаринских баријера, а то ће подићи конкурентност на тим тржистима", навела је Џагићева.

Видосава Џагић је рекла да уколико буде ребаланса буџета не треба повећати ПДВ, јер привредници сматрају да је то недопустиво и да ће се извући и оно мало обрног капитала из производње, а са друге стране може утицати на повећање сиве економије.

Видосава Џагић сматра да решење овог проблема треба тражити у смањењу јавне потрошње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво