Италија спасила раднике "Фијата"

"Фијат" поништио одлуку о отпуштању 8.000 запослених захваљујући помоћи Владе Италије. Сличне акције наговештавају и друге европске земље где су владе такође под великим притиском да спасу радна места.

Захваљујући помоћи Владе Италије око 8.000 радника "Фиата", почев од штаба у Торину све до Сицилије, добиће пуне плате у марту пошто је "Фијат" одустао од планираног затварања неколико фабрика.

Помоћ Владе омогући ће да се идућег месеца подстакне производња главног малог модела "гранде пунто", малог вишенаменског возила "мултипла", суперминија "алфа ромео мито" и мале "ланче ипсилон" (Lancia Ypsilon).

"Смањујемо отпуштање", рекао је у представник "Фијата" за штампу Гвалберто Раниери, мада ће неке фабрике и даље бити привремено затворене.

"Фијат" је највећи послодавац Италије са 80.000 запослених, од којих је половина од прошле јесени бар неко време била на принудном одмору уз државну помоћ.

Вест о одустајању од отпуштања изгледа да одражава позитиван утицај плана италијанске владе за подстицај привреди од 10. фебруара, према којем се нуди 1.500 евра за повлачење аутомобила старих бар десет година.

Још повољнији услови куповине важе за нове моделе који мање загађују животну средину.

Председник Удружења продаваца аутомобила Дарио Кампања тврди да се и поред тога што је у продајним салонима чак пет пута више посетилаца, због смањене понуде кредита, прода свега неколико аутомобила.

Европска унија је у петак изразила забринутост због иницијативе Италије која, како сматра, може бити у супротности са правилима о конкуренцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи