Читај ми!

Директор Представништва ПКС у Јерусалиму: Давидов град је драг српском народу још од доба Светог Саве

Представништво Привредне коморе Србије, укупно седмо у свету, почело је у августу са радом у Јерусалиму, а директор Представништва Александар Николић рекао је у интервјуу за израелски лист "Џерузалем пост" да је велики број истраживања и других јавних активности током последњих деценија створио у Србији висок ниво свести о посебним везама са јеврејским народом и Израелом.

Директор представништва Привредне коморе Србије у Јерусалиму, које је почело са радом у августу, и почасни конзул у Израелу Александар Николић рекао је за Џерузалем пост да је велико задовољство видети да је Србија званично присутна у Јерусалиму.

"Давидов град је драг и важан српском народу још од доба Светог Саве и краља Милутина. Духовно освешћен последњих деценија, српски народ види Јерусалим као једно од најинтимнијих места повезаних са својим идентитетом. Отварање представништва у Јерусалиму је још један чин који наглашава традиционални пријатељски однос Србије према јеврејском народу", рекао је Николић.

Подесетио је на догађаје који су кроз историју повезали српски и јеврејски народ - званичну подршку Србије Балфоровој декларацији 1917. године, као и заједничко страдање и борбу током Другог светског рата.

"Велики број истраживања и других јавних активности током последњих деценија створио је у Србији висок ниво свести о посебним везама са јеврејским народом и Израелом. Пречесто су у Србији непријатно изненађени поступцима и недостатком израелске свести о посебним тренуцима у нашој заједничкој историји. Ипак, веома је охрабрујуће што су се посљедњих година званичне институције укључиле у допринос бољем разумевању", нагласио је Николић.

Истакао је да председник Србије Александар Вучић, као потомак породице која је претрпела тешке злочине усташког режима током Другог светског рата, има разумевања за још увек отворене ране јеврејског народа.

"Заиста, видели смо претходних година да је Србија усвојила Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, као и закон који се односи на оснивање Меморијалног центра на Старом сајмишту. Србија је прихватила и дефиницију антисемитизма Међународне алијансе за сећање на холокауст, а застава са Давидовом звездом подигнута је на згради Председништва у Београду на Међународни дан сећања на жртве Холокауста", навео је Николић.

Београд популарно одредиште израелских туриста, Срби се изненаде у Израелу

Александар Николић каже да је главни циљ Представништва Привредне коморе јачање веза Србије и Израела у различитим областима као што су ИТ, иновације и висока технологија.

"Са својим јефтиним, али добро образованим кадром на тржишту рада, Србија већ неко време ради на стварању услова да послужи као атрактиван партнер у сфери високе технологије. Израел је одавно препознат као старт-ап држава, а многе израелске компаније већ су играле значајну улогу у српском ИТ сектору", објаснио је Николић.

Истиче да је друга улога отвореног Представништва да анализира и помогне у превазилажењу препрека које могу настати у трговинској размени, као и да прошири асортиман српских производа доступних на израелском тржишту.

Николић каже да основу трговинске размене између Србије и Израела чине механичке и хемијске компоненте, производи од гуме, полиетиленске, полипропиленске и пе-ве-це компоненте, храна за кућне љубимце, цигарете, намештај и замрзнуто воће.

"Са друге стране, најиважније израелске инвестиције у Србији концентрисане су у области обновљиве енергије и саобраћајне инфраструктуре заједно са некретнинама", рекао је Николић, уз напомену да све више израелских ИТ компанија ангажује фриленсере у Србији.

Истиче и да је Београд последњих година постао веома популарно одредиште израелских туриста јер нуди атрактивне цене за одличне хотеле, добре ресторане и забаван ноћни живот.

"Са друге стране, српски туристи у Израелу су претежно ходочасници у Свету земљу, пословни људи или учесници различитих културних или спортских догађаја. Иако су Срби свесни важног верског и историјског наслеђа у Израелу, многи су заиста пријатно изненађени када сазнају за Меморијалне шуме краља Петра и краља Александра у Израелу", рекао је Николић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво