Читај ми!

Већи број пуњача, бесплатан паркинг – како још подстаћи куповину електричних аутомобила

Еколошка возила на алтернативна погонска горива више нису будућност, већ садашњост. Готови сви произвођачи их сада имају у понуди, али не може се тек тако прећи са класичних мотора на електричне, пре свега јер је потребно обезбедити изворе енергије из обновљивих извора.

Mанифестација "Екомобилност" посвећена je утицају возила на животну средину са посебним освртом на улогу медија у ширењу свести и едукацији на ову тему.

Секретар Удружења за трговину Привредне коморе Србије Жарко Малиновић рекао је за РТС да иако имамо мање од 500 регистрованих електричних аутомобила у Србији, само прошле године захваљујући субвенцијама државе више од 100 таквих аутомобила је купљено и регистровано.

"Подстицаји не морају да буду искључиво финансијски, већ инфраструктурни – повећањем броја бесплатних пуњача или бесплатан паркинг за електрична возила. То није директно издавање у новцу, али ће подстаћи оне који имају новца да купе таква возила да размисле о томе. Имате примере у свету где је рецимо возачима таквих возила дозвољено да се крећу жутом траком и тако им се повећава мобилност", навео је Малиновић.

Цене електричних аутомобила јесу више у односу на конвенционалне, али кроз субвенције та разлика у цени се решева.

"На дужи рок и за предузећа су доставна и пословна возила на електрични погон исплативија. С друге стране, важно је радити на развоју инфраструктуре, јер ако неко са таквим возило крене од Београда до Врања он мора да зна да ће имати где да брзо допуни батерију", истиче Малиновић.

Слично је и када је реч о бициклима и мотоциклима, уколико бисмо имали више станица где можете да оставите или узмете бицикл не бисмо имали празан ход и повећало би се њихово коришћење.

"Тај концеп навише функционише тако што се о њему старају предузећа као што је 'Паркинг сервис', јер имају инфраструктуру, тј. имају своје паркинг станице које већ одржавају и потребно је само да определе део тог простора за бицикле и мотоцикле", сматра Малиновић.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво