Читај ми!

Вучић обишао градилиште на Балканском току: Гасовод је жила куцавица за привреду

Председник Александар Вучић обишао је компресорску станицу "Велика Плана" на гасоводу Балкански ток, која се гради између Велике Плане и Жабара. Годинама се чекало на тако важне инфраструктурне пројекте, а гасовод је једна од најважнијих, истакао је председник.

Александар је Вучић током обиласка радова и разговора са радницима рекао да је задовољан и да је то велика ствар за Србију.

"Годинама смо чекали да радимо овако важне инфраструктурне пројекте, а гасовод је свакако једна од најважнијих", истакао је председник Србије.

Председник је изјавио да би компресорска станица требало да буде завршена до октобра и позвао раднике да, иако раде у тешким условима, пробају да испуне тај рок.

Нагласио је да је гасовод жила куцавица за развој привреде и привлачење нових инвеститора.

"Поносан сам на то што се налазимо овде у Жабарима и што ћемо ускоро отворити ову велелепну компресорску станицу. Без компресорске станице и 36 објекта и много оних испод земље, не би могли да имамо уравнотежен притисак гаса. Имали би велике губитке и не би могли да допремимо гас до Мађарске", казао је Вучић.

Председник истиче да је то веома важан пројекат за енергетску сигурност земље, која ће заједно са храном и финансијском стабилности, бити кључна ствар у наредних 20 година.

Компресорска станица "Велика Плана" је једина компресорска станица на траси гасовода кроз Србију који од Бугарске, где се спаја са Турским током преко наше земље, води до Мађарске и Средње Европе.

Обиласку градилишта присуствовали су генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић, директор "Гастранса" Игор Јолкин и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Бајатовић је рекао да се та станица ради по најсавременијем стандарду за заштиту од пожара и да је проценат изградње сада 87,4 одсто.

Навео је да је план да се одатле даље гасификује Источна Србија. Вучић је питао Бајатовића за гасификацију Ваљева, који је рекао да се ради на изради плана, пројектовању и да почиње експропријација земљишта.

Када је реч о гасификацији на потезу од Лесковца до Врања, Бајатовић је рекао да су припреме у току и да би требало од октобра да почну да раде тај део.

Вучић је затражио од Бајатовића да се разведе гас и за Сурчин, Белу Цркву и Ковачицу. Директор "Србијагаса" је истакао да је на градилишту компресорске станице "Велика Плана" ангажовано око 1.500 радника дневно.

Да ли ће Србија имати квалитетнији и јефтинији гас

Председник је, на питање да ли компресорска станица која се гради значи да ћемо имати квалитетнији гас и повољнију цену, рекао да не може рећи да ће цена бити повољнија.

"Све цене иду у небо, бакар је скочио на 10.000 долара по тони. Погледајте како расте цена челика. Један разлог је корона, јер људи нису трошили, па сада скачу цене. Други разлог је покушај заустављања тржишта, односно мера за заустављање кинеске, руске и сваке друге конкуренције са истока, што се изјаловило, јер тржиште увек пронађе кривину", објаснио је председник.

Вучић је рекао да је веома уплашен због карбон такси, јер ће оне изазвати хаос у свету. Оценио је да се та такса уводи због Кинеза, а све под видом заштите животне средине. На то ће, упозорава, Кинези увести три пута горе мере против њих, а услед тога "награбусићемо смо сви ми остали".

"Надам се да ћемо имати довољно снаге да све превазиђемо. Због тога је важна енергетска безбедност, да се ми осигурамо. Срећан сам што имамо злата, бакра, челика, топло и хладно ваљаног лима, што смо обезбеђени храном, али морамо све те ресурсе да осигурамо", поручио је он.

Вучић је објаснио да се цена гаса формира на светском тржишту, али и да имамо више од 100 долара јефтинији гас него што је на тржишту и то захваљујући договору са руском страном.

Што се тиче квалитета гаса, ово је, према његовим речима, најквалитетнији - 97 одсто метана.

Боцан-Харченко: Гасовод европски пројекат, допринеће енергетској безбедности

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко нагласио је након обиласка радова да се налазе на европском градилишту на којем се гради европски пројекат.

Боцан-Харченко је захвалио Вучићу на принципијелном ставу по питању снабдевања Србије гасом. Према његовим речима, гасовод се потпуно уклапа у све стандарде, а обезбеђиваће више од свега што се уклапа у појам енергетске безбедности у Србији, Бугарској и Мађарској.

"Повећаће енергетску безбедност и у централној Европи, али и у другим деловима Европе. Ово је велика ствар, овде се види да је ово уствари европски пројекат у Србији која се залаже за снабдевање и себе, али и других", додао је Боцан-Харченко.

"Прве количине гаса требало би да потеку 1. октобра"

Почетком месеца, "Србијагас" и мађарска гасна компанија ФГСЗ спојиле су цеви Балканског тока, чиме је комплетирана читава траса Балканског тока.

Према плану, требало би да прве количине транзитног руског гаса кроз нашу земљу до Средње Европе потеку 1. октобра.

Дужина гасовода кроз Србију, од Зајечара, где улази из Бугарске, до Хоргоша где се спаја с мађарским делом трасе је 403 километра.

Председник Вучић је раније оценио да је тај гасовод од кључне важности за развој Србије, јер обезбеђује енергетску стабилност земље и нове инвестиције.

Додао је како ће Балкански ток знатно смањити трошкове допремања гаса који смо преко Украјине и Мађарске плаћали 48 долара по кубном метру, док ће нас убудуће коштати 12 до 14 долара.

На територији Србије осим ове компресорске станице, изграђено је 18 блок станица, четири пријемно-отпремна чистачка места и четири мерне станице.

На компресорској станици обавља се филтрација, пречишћавање гаса од механичких примеса и сабијање гаса и његово хлађење ради даљег транспорта са задатим параметрима температуре и притиска кроз магистрални гасовод до следеће компресорске станице.

За цео гасовод кроз Србију употребљено је 190.000 тона цеви великог пречника, изграђено је дванаест прелаза преко великих водених препрека, укључујући Дунав у дужини од 1.400 метара, што је европски рекорд.

Реализација пројекта трајала је од 2019. до 2021. године, а према плановима гасоводом ће пролазити до 12,4 милијарде кубика гаса годишње за потребе Србије и земаља ЕУ.

Инвеститор пројекта је "Гастранс", заједничко предузећа "Гаспрома" и "Србијагаса". Компресорску станицу "Велика Плана" гради фирма ИДЦ.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво