Читај ми!

"Рио Тинто" не одустаје од "Јадра", за пројекат припремио 2,4 милијарде долара

"Рио Тинто" је определио 2,4 милијарде долара за изградњу рудника и постројења за прераду литијум-бората за пројекат "Јадар" у Лозници, један од највећих гринфилд пројеката литијума на свету. Пројекат "Јадар" изазвао је много негодовања, нарочито код локалног становништва које страхује од угрожавања животне средине.

Пројекат "Јадар" је у обавези да има сва релевантна одобрења, дозволе и лиценце и наставиће да се реализује у сарадњи са локалном заједницом, Владом Републике Србије и невладиним сектором, наводи се у саопштењу компаније.

"Ово је важна прекретница за пројекат и снажна потврда опредељењу 'Рио Тинта' да подржи Србију као водећег добављача литијума, имајући у виду обим и високи квалитет састава лежишта 'Јадар'", додаје се у саопштењу.

Како се истиче, планирано је да "Јадар" производи литијум-карбонат квалитета погодног за производњу батерија, тражен минерал који се користи за производњу батерија за електрична возила и складиштење обновљиве енергије.

Планирано је и да "Јадар" производи борате који се користе у развоју опреме за обновљиве изворе енергије, као што су соларни панели и ветротурбине.  

"Пројекат 'Јадар' обухвата подземни рудник са припадајућом инфраструктуром и опремом, укључујући електрична возила за вучу, као и постројење за хемијску прераду литијум-карбоната квалитета погодног за производњу батерија", додаје се.

У компанији тврде да ће рудник – како би се утицај на локалну заједницу смањио на најмању могућу меру – бити изграђен у складу са највишим еколошким стандардима, укључујући коришћење сувог слагања индустријског отпада.

"Ова иновативна метода омогућава поступно рекултивисање сувог отпада вегетацијом и земљом, без потребе за изградњом бране за течни отпад", кажу у компанији. 

Екологија, дозволе и незадовољни грађани

Истичу и да ће за управљање водама имати најсавременије постројење, и да ће приближно 70 одсто воде бити коришћено из рециклираних извора или пречишћене воде из рудника.

"Имамо велико поверење у пројекат 'Јадар', спремни смо да инвестирамо, уз услов да исходујемо све неопходне дозволе. Овај пројекат ће Србији и 'Рио Тинту' омогућити да одговоре на растућу потражњу за литијумом, у складу са глобалном енергетском транзицијом и ојачати нашу понуду посебно на европском тржишту. 'Јадар' има потенцијал да обезбеди довољно литијума за напајање преко милион електричних возила годишње", навео је извршни директор компаније "Рио Тинто" Јакоб Стаусхолм. 

Следећи кораци за пројекат, како наводе, су добијање одобрења за експлоатационо поље, као и исходовање свих дозвола и одобрења.

"То обухвата и одобрење Студије о процени утицаја на животну средину. Као део процене утицаја на животну средину, а у складу са регулативом Републике Србије, 'Рио Тинто' позива све заинтересоване стране да учествују у процесу јавне расправе у вези са студијама. Уз то, 'Рио Тинто' наставља да организује и низ округлих столова са организацијама невладиног сектора и широм јавношћу како би подстакао отворен дијалог", наводе из компаније.

Одобрење студије о процени утицаја на животну средину неопходно је за почетак радова, а планирано је да изградња рудника почне током 2022. године.

Мештани месецима протестују и траже укидање пројекта "Јадар" док се не заврши студија о процени утицаја на животну средину.

Mинистарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је пре двадесет дана, говорећи о пројекту "Јадар", истакла да се никакви радови неће изводити док Влада не донесе одлуку, не заврши се студија о процени утицаја на животну средину и док коначну реч о пројекту не дају грађани

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво