Читај ми!

Онлајн обука – наши сточари уче како се производи моцарела, а ми странце како се прави кајмак

Ускоро ће сточари, произвођачи млека, моћи сами да затворе круг и са готовим, прерађеним млеком изађу на тржиште у нашој земљи. Ксенија Чобановић са департмана за сточарство Пољопривредног факултета у Новом Саду каже за РТС да ће обука бити бесплатна, као и да није ограничен број оних који ће моћи да приступе платформи. Циљ обуке је да се помогне малим произвођачима млека који желе да се баве производњом млечних производа, као и да се људи задрже на селу, поручује Чобановићева.

Ксенија Чобановић истиче да је пројекат осмишљен да помогне произвођачимa млека и код нас,  и у Европи.

"Пројекат се зове ‘Милкет’, што је скраћеница од модерно и иновативно онлајн знање и искуство у преради млека. Земља која руководи пројектом је Словенија", каже Чобановићева.

Поред Словеније и Србије, у пројекту учествују и Италија, Шпанија, Хрватска и Литванија.

"Циљ овог пројекта је да се помогне произвођачима млека који се и у Европи и код нас сусрећу са малом откупном ценом млека и немогућношћу да само продајом млека млекарама покрију све трошкове производње", додаје Чобановићева.

Због потребе за стручним знањем у области прераде млека, како истиче, земље партнери су пронашли начин да стварањем те образовне платформе пруже потребно знање произвођачима млека који планирају да у оквиру својих газдинстава прерађују млеко и млечне производе, да добију додатну вредност и да не зависе од само једног извора прихода.

Обука је бесплатна, а број људи који ће је похађати није ограничен.

"Ми смо још у фази стварања те образовне платформе. Она ће бити доступна почетком следеће године и сви заинтересовани ће моћи да приступе тој платформи и да добију потребна знања из области прераде млека у квалитетне и здравствено безбедне млечне производе", наводи Чобановићева.

Указала је на то да ће сви заинтересовани на тој платформи моћи да одаберу део који их интересује, да приступе видео-материјалу и записима који се ту налазе из области производње одређених млечних производа.

Сматра да је значајно што ће постојати могућност комуникације са стручњацима из различитих области прераде млека.

"Занимљиво је да сваки сегмент покривају различити стручњаци из различитих земаља, тако да мислим да ће бити посебно занимљиво да се наши произвођачи млека, који се интересују за прераду, упознају са могућностима производње различитих традиционалних млечних производа из земаља ЕУ", рекла је Чобановићева.

Италија ће, на пример, представити могућност производње сирева пареног теста, као што је моцарела, док ће наша земља представити процес производње кајмака.

"Циљ ове обуке је да се помогне малим произвођачима млека који желе да се баве производњом млечних производа да производе квалитетне, здравствено безбедне млечне производе и да производња буде спој традиционалног и модерног млекарства, а такође је циљ да се задржи становништво у сеоским срединама, јер ће се на овај начин упослити и чланови домаћинстава", закључила је Чобановићева.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво