Читај ми!

Станоградња ће наставити да буја, право време за куповину некретнина – више је разлога за то

У Србији, посебно у већим градовима, пандемија није много пореметила тренд у станоградњи - нове некретнине се све више граде, а потражња је чак и надилази. Гости емисије "Око економије" сагласили су се да је сада прави тренутак да грађани реше своје стамбено питање.

Генерални секретар Удружења банака Владимир Васић напомиње да камате нису никад раније биле ниже, а као неке од фактора види реформе у Србији, стабилност, поверење инвеститора, амбијент за инвестиције, монетарну политику ЕУ.

"Каматне стопе су ниже него икада пре, па је ово идеалан тренутак за куповину стана, уз велику понуду и потражњу", каже Васић.

Генерални директор Сектора  за заштиту корисника финансијских услуга НБС Бојан Терзић истиче да је Централна банка одлучила да рефернтну каматну стопу задржи на један одсто, подсећајући да је у више наврата смањивала ту стопу прошле године када је износила 2,25 одсто.

Како је нагласио, референтна камтна стопа је сигнална, јер од ње зависе све друге камате - по којима банке позајмљују једне другима или од НБС, што се одразило и на стамбене кредите и готовинске кредите.

Према подацима Централне банке, препоруку НБС-а од пре годину дана да се учешће у стамбеним кредитима са 20 одсто смањи на десет, усвојило је пет банака од петнаестак банака које дају ту врсту позајмице.

Терзић објашњава да приликом давања стамбеног кредита треба узети у обзир да ту не постоји ограничење задужености. "Банке морају да буду опрезне, али мислим да ће се број банака повећавати", додаје Терзић.

Представник Привредне коморе Србије Бојан Станић указује на раст од 20 одсто изведених грађевинских радова у односу на прошлу годину.

Потражња гура цену на горе

Ипак, како истиче, потражња је већа од понуде и то гура цене на горе.

"Цена новоградње је већа за два одсто у односу на 2020, а ПКС процењује даљи раст. На то утиче Београд где у одређеним делатностима зараде расту као и код власника микробизниса који се због неизвесности пословања не одлучују на проширење проиводње већ средства улажу у некретнине", објашњава Станић.

Према његовим речима, потражња је већа од понуде на нивоу целе Србије - поред Београда, Новог Сада, Нишу, Крагујевца, значајно је порасло интересовање за викендице, нарочито од прошле године, по неким проценама за 40 одсто.

Указује да цене квадрата поскупљују и због виших цена метала на берзама. Цена бакра је десет и по хиљада по метричкој тони, а поскупела је и нафта.

Подсетио је да је ПКС покренула иницијативу за подстицај за оне који хоће да купе нешто скромније станове, за млађе брачне парове.

Сви који имају стабилно радно место, сад је време за куповину стана, поручује Станић.

ЕУ ради на томе да новац буде доступнији 

Дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић указује да према прогнозе која је објављена у седишту Евроспке комисије економија ЕУ доћи на предпандемијски ниво до краја следеће године са растом од 4,3 ове и 4,4 2022.

Истиче да ће се Европска централна банка држати ниских и негативних каматних стопа као подстицај банкама да позајмљују новац. То ће се одразити на зајмове које банке у Србији индексирају у еврима.

Генерални секретар Удружења банака истиче да се у кризним временима увек осећа грч. Европска централна банка жели да новац буде доступнији. Ако је Еурибор, негативан то се одражава и на цену месечне рате позајмице, додаје Владимир Васић.

Бојан Терзић то илуструје податком да је просечна стопа за камате за стамбене кредите индексиране у еврима у марту 2020. је била 2,9 одсто, док је марта ове 2,57.  

Терзић каже да НБС је предвидела да банке ослободе више средстава за давање зајмова чак и за станове који су још у изградњи.

О пресудама за неосновану наплату трошкова издавања кредита

На питање зашто банке споро поступају по пресудама да је неoснована наплата трошкова приликом издавања кредита, Терзић наводи да је то мишљење само неких судова.

"Масовне тужбе од којих грађани који имају мање користи и неће допринети смањењу маржи. Поједини судови имају такав став, а судски трошкови су вишеструко већи од вредности самог спора", додаје Терзић.

Како је рекао, НБС се држи Закона о заштити корисника кредита из 2019. у складу са директивом ЕУ из 2008. Јасно се препознаје трошак за обраду кредита што мора бити јасно дефинисано у уговору и понуди и мора да се обрачуна кроз ефективну каматну стопу.

"Таквим пресудама можете подстаћи банке да све обрачунавају кроз каматну стопу, уместо одједном, па тих хиљаду динара на почетку може на крају изаћи много скупље", упозорава Терзић.

Говорећи о прогнозама за наредну годину, саговорници су се сагласили да очекују да ће се ниске каматне стопе задржати.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво