Читај ми!

Подстицаји за мала пољопривредна газдинства и предузећа – како се пријавити

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства је у сарадњи са Светском банком започело реализацију "Пројекта конкурентне пољопривреде у Србији", чија је сврха финансијска подршка малим пољопривредним газдинствима и предузећима. Максимални износ који може једно газдинство добити бесповратно је 25.000 евра, док ће фирме моћи да рачунају и на 200.000 евра.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да ће пројекат трајати три године са укупним буџетом од 38 милиона долара, од чега ће током ове године бити додељено 20 милиона долара.

"Пријављује се путем апликације, одобрава се пројекат, дакле унапред добијате информацију да ли вам је прошао пројекат, не морате прво да платите па да чекате поврат, него све се одиграва унапред по следећем принципу – 50 одсто новца добијате бесповратно, 40 одсто је кредитна подршка од три до седам година, десет одсто је ваше сопствено учешће. Дакле за десет одсто новца ви одмах добијате или трактор или машину или нешто треће у зависности од ваших афинитета", објашњава Недимовић.

Први јавни позив за доделу средстава управо је расписан, а до краја године ће бити још два позива – у јулу и октобру. 

"Прво иду воћари, повртари, виноградари, цвећари. У јулу иду сточари, лекари и у септембру ће, бити позив за све остале", наводи министар. 

Додаје да су међу приоритетним корисницима жене, млади пољопривредни произвођачи и они који раде у мање развијеним односно сиромашним општинама.

"Приоритет имају људи из девастираних подручја, дакле из неразвијених општина, млади до 40 година, жене које су носиоци пољопривредних газдинстава, али право да учествују на конкурсу имају сви. Ја се надам да ће много воћара, много повртара из јужне Србије искористити ову прилику", наводи Недимовић.

Поред ових група предност ће имати и они произвођачи који имају комерцијални потенцијал али и даље мали капацитет да се надмећу за финансијске мере подршке развоју пољопривреде попут ИПАРД-а.

Један захтев може бити подржан са најмање 10.000 а максимално 25.000 евра када је реч о пољопривредним газдинствима, док ће мала и средња предузећа моћи да рачунају на 12.500 до 200.000 евра. У првом позиву биће подржани сектори воћарства, виноградарства, повртарства и цвећарства.

"Пројекат конкурентне пољопривреде у Србији" је заједничка иницијатива Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Светске банке и трајаће три године. Укупна вредност пројекта ће бити око 38 милиона долара.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво