Читај ми!

Смањена потражња – у рибњацима страхују шта ће са вишком рибе на крају поста

Готово сви слатководни рибњаци у Србији имају вишак рибе, јер су изостала окупљања на славама, не раде ресторани и смањена је продаја током поста. У рибњаку "Сутјеска" у Банату у зимовницима имају око 200 тона шарана, па је сада највећи проблем где чувати рибу у наредном периоду.

Свакога минута пумпе из Тамиша пребаце 22.000 литара воде у зимовнике са шараном. Ранијих година упумпавање је трајало до почетка априла, каже радник Раденко Скоко. Ове године се још не зна до када ће се свежа вода убацивати у језера где се налази непродата риба. 

"Вода циркулише нон-стоп. Увек узимамо свежу воду из реке и да кажемо вода која прође кроз објекат, што је шаран успео да конзумира кисеоника јесте, остало иде, враћамо у Тамиш", каже Скоко.

У рибњаку "Сутјеска" страхују да ће на крају поста 100 до 150 тона рибе морати да се врати у велико језеро које се, иначе, спрема за нову производњу.

"Ми ћемо у те објекте морати да вратимо један део рибе која је достигла завршну масу и да је хранимо и имамо ту дупли трошак. Значи смањујемо текућу производњу и хранимо нешто што је готов производ", каже Видак Милошевић, директор рибњака "Сутјеска". 

Да би спречили штету на рибњаку "Сутјеска" снижавају цену, али њихову акцију не прате трговци.

"Наша цена од 1. априла за овај пост ускршњи је тренутно 180 динара велепродајна, а малопродајна 220 на рибњаку. По том основу нема никаквог разлога да цена риба буде скупља у малопродајним објектима широм Србије од 300 динара", каже Драган Дошло из рибњака  "Сутјеска"

Риба у зимовницима није конзумирала храну током зимских месеци. Када температура воде пређе 10 степени шаран постаје активан, сем обезбеђења простора треба га заштитити од болести. Зато се на рибњаку обавља и дезинфекција, да би спречило евентуално угинуће рибе.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво