Читај ми!

Зиђин копер: Рудник "Јама" несметано ради, обустављена изградња вентилационих окана

"Зиђин копер" је по налогу рударске инспекције обуставио изградњу нових вентилационих окана за рудник "Јама" и реаговаће у складу са представкама грађана који живе у близини места где ће се та окна градити, наводи се у саопштењу компаније.

У руднику "Јама" у Бору, због заштите животне средине, компанији "Зиђин копер" заустављени су радови на изградњи три вентилациона окна, сервисног окна и нископа за бакар, изјавио је јуче помоћник министра за рударство и енергетику Дејан Милијановић

Реагујући на представке грађана који живе у близини места где треба да буду изграђена нова вентилациона окна за рудник "Јама" у Бору, а и по налогу надлежне рударске инспекције, "Зиђин копер" је зауставила припремне радове.

"Радови су обустављени првенствено због буке која смета мештанима, пошто је реч о надземним пословима, док се експлоатација руде бакра у руднику 'Јама' несметано одвија дубоко под земљом. Припремни радови за изградњу нових вентилационих окана за овај рудник немају никакву директну везу са рударењем у 'Јами', јер оно никога не угрожава", додаје се у саопштењу компаније.

"Уложили смо, а улажемо и даље огромне напоре да отклонимо деценијске проблеме који датирају из периода рада некадашњег РТБ-а Бор. Морамо заштитити од буке породице које живе у близини вентилационих окана која треба да буду изграђена. Она се постављају близу насељених места и због тога је важно да са људима разговарамо и да их, у кампањи 'од врата до врата', питамо шта то компанија може за њих да уради, а да их ни на који начин не угрожава. Такође, једино у непосредном контакту са грађанима можемо сазнати шта им, осим буке, смета и како да то поправимо. А, компанија је спремна да уложи у то", истакао је Јиан Xиминг, генерални директор "Србија Зиђин копер".

Екологија и здравље грађана нарочито су нам важни и зато ће посебан акценат бити на безбедности и здрављу људи и заштити животне средине, додаје генерални директор.

У саопштењу се објашњава да вентилациона окна, као неопходан саставни део рударских инсталација, постоје у свим рудницима са подземном експлоатацијом и имају улогу да обезбеде боље радно окружење и добар квалитет ваздуха за рударе. Због тога "Зиђин копер", ради боље циркулације ваздуха у борској "Јами", треба да изгради једно ново сервисно и три вентилациона окна.

Ново сервисно окно је тик поред старог, код управне зграде рудника "Јама", и оно ће служити за сервисирање дубљих делова рудника. Три вентилациона окна, за улазак и излазак ветрене струје, биће изграђена изнад градске болнице и у насељима Кормарош и Змајево, каже се у саопштењу компаније.

"Сва четири торња су монтажног типа и служе као постоље за опрему у окнима. Постављена су у склопу припремних активности и представљају заштиту приликом изградње окана на земљишту које је у власништву компаније. Све активности које прате њихову изградњу спроводе се у складу са Споразумом о стратешком партнерству закљученом са Републиком Србијом и уз строго поштовање српских закона", истиче компанија.

Делегација Рудника бакра Бор, у чијем саставу послује рудник "Јама", већ разговара са представницима месних заједница на чијим територијама су постављени само торњеви за вентилациона окна која у будућности треба да буду изграђена.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво