Почели преговори с ММФ-ом, једна од тема и нови аранжман

Званични разговори представника Србије с мисијом Међународног монетарног фонда почели су пленарним састанком, који је одржан у видео-формату, док се у наставку разговарало о монетарној политици и финансијском систему.

Делегацију Србије предводила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, која је и гувернерка Србије у Међународном монетарном фонду, а мисију ММФ-а предводио је Јан Кејс Мартејн.

У разговорима је учествовао и министар финансија Синиша Мали са сарадницима, саопштила је Народна банка Србије.

Разговори у оквиру консултација по члану IV Статута Међународног монетарног фонда трају до 23. априла.

Током мисије биће размотрена актуелна фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања у контексту пандемије коронавируса.

Поред тога, консултације по члану IV Статута Међународног монетарног фонда подразумевају и свеобухватну анализу макроекономског оквира у којем се спроводе политике, као и изгледа за даљи привредни раст.

Анализа укључује и адекватност економске политике, екстерну стабилност и одрживост спољног дуга земље.

Истовремено, почеће и разговори о основама новог економског програма који би Међународни монетарни фонд подржао нефинансијским, саветодавним аранжманом. С обзиром на снажан напредак који је Србија остварила у претходних осам година, нови аранжман биће фокусиран на очување постигнутог и подршку наставку спровођења структурних реформи на путу снажнијег и одрживог привредног раста.

Редовне консултације по члану IV Статута обављају се са свим земљама чланицама у оквиру надзорне функције Међународног монетарног фонда, а претходне консултације са Србијом одржане су средином 2019. године.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво