Читај ми!

Урбана пољопривреда je светски тренд – баште замењују бетонске зидове и на рубовима Београда

Урбана пољопривреда, воћњаци и баште на рубовима великих градова одавно су тренд у свету. Домаћа храна, чистији ваздух, антистрес терапија, најчешћи су мотиви да човек бетонске зидове замени баштом. Београд је међу ретким градовима који се могу похвалити зеленим појасом. Готово половину укупне територије града чини обрадиво земљиште.

Да су села у граду идеална места за живот и производњу биолошки вредне хране приметио је Армин, када је из аустријског градића Андорф допутовао у Србију и нешто дуже застао на Космају. 

"Заљубио се у Србију у нашу културу, Балкан генерално. То га је увек интересовало, то је и студирао", наводи Милица Васић Шустербауер.

Због посла је још везан за Аустрију, али је у плану да у Сопоту буде код куће. Зато са сваким доласком, шумадијски зет донесе неку нову идеју.

"Он је направио пластеник, хоће да сади боб, а где ћу ја башту то ћу тек да видим", наводи Рајна Васић из Сопота.

Клима и географија овде посебно пријају боровници, па је све што роди прва класа.

Шустербауерови су је прошле године посадили на 60 ари. Милица се као дипломирани археолог одлично сналази у пролећној резидби. Каже да су им боровнице слатке због љубави, а да хемију користе минимално. Следеће године очекује пун род и прву зараду, а планирано улагање од 70.000 евра било је знатно мање. 

"Добила сам 50 одсто за саднице, 65 за уређаје преко младих пољопривредника, 80 одсто од града Београда за противградну мрежу и воћарску платформу", објашњава Милица Васић Шустербауер.

Из буџета Београда се и ове године за пољопривреднике издваја 180 милиона динара. Град субвенционише 80 одсто уложеног новца.

"Оно шта задржавамо и ове године су и обуке из области воћарства, пчеларства и органске производње", наводи Драгана Степановић из Управе за пољопривреду града Београда.

Око 30.000 пољопривредних газдинстава у преко сто београдских села, могли би да хране град. Шангај је, на пример, пре двадесет година из градске пољопривреде потпуно обезбедио снабдевање млеком и јајима.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво