Српска шљивовица осваја свет

Подрум "Црквенац" код Свилајнца који производи ракију, планира да ове године извезе 100.000 боца старе српске шљивовице паковане у српске буклије. Осим у САД, Аустралију, Канаду и Европску унију, велике су шансе ово пиће почне да се извози и на тржиште Руске Федерације и Јапана.

Подрум "Црквенац" из истоименог села код Свилајнца, који ове године обележава 80 година рада и 40 година извоза шљивовице препеченице, планирао је за ову годину извоз на тржиште САД, Аустралије, Канаде и Европске уније око 100.000 боца старе српске шљивовице паковане у српске буклије.

То је око два пута више него прошле године, а први контигент кренуће овог месеца, изјавио је руководилац подрума Мирољуб Спасојевић.

"План производње и продаје, на домаћем и страном тржишту, у прошлој години у целости је испуњен", рекао је Спасојевић и напоменуо да подрум "Црквенац", који је од 1964. године у саставу "Навипа", у САД и Канади има традиционалне купце који нису прекидали сарадњу ни у време економских санкција нашој земљи.

Има изгледа да "стара српска шљивовица" из ових подрума, ове године оде и на тржиште Руске Федерација а можда и Јапана, додао је Спасојевић.

Подрум "Црквенац" су 1929. године основали "напредни пољопривредни произвођачи" Црквенца и околиних села Ресаве, задња берба винограда била је 1969. године, од када се подруми специјализују искључиво за производњу разних врста ракија, објаснио је Спасојевић.

Капацитет подрума је 150 вагона а запошљава 22 радника. Пре увођења санкција подрум "Црквенац" је извозио 70 одсто производње ракија а вредност извоза је била већа од милион долара годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи