Обама тражи подршку за спасавање банака

Амерички председник затражио од министра финансија Тимотија Гајтнера да постави јасне смернице за банке које добијају новац од пореских обвезника. Део Обаминог плана је подршка Владе појединим банкама и њиховим лошим активама која ће ојачати кредитно тржиште.

Амерички председник Барак Обама, који је прошле седмице жестоко критиковао Волстрит због исплата огромних бонуса, уз истовремене захтеве за финансијску помоћ од владе, саопштио је да је од министра финансија Тимотија Гајтнера затражио да одреди смернице за банке које добијају новац америчких пореских обвезника.

У интервјуу ТВ мрежи Ен-Би-Си, Обама је изјавио да је затражио од Гајтнера да "постави јасне смернице".

"Уколико нека банка или финансијска институција добијају помоћ, тада се оне морају придржавати одређених услова" објаснио је Обама.

Ројтерс преноси да је Обама у интервјуу указао да ће неки лоши дугови морати да буду отписани и да ће Влада морати да пружи подршку неким банкама и учини нешто са њиховом лошом активом - бити "део ширег плана који неће само ојачати кредитно тржиште, већ ће, што је још важније, вратити људе на посао".

Поједине демократе су упозориле да би формирање "лоше банке" за преузимање лоше, токсичне имовине других финансијских институција могло коштати чак четири билиона долара, али је Обама одбацио такве тврдње.

Амерички председник и потпредседник Џо Бајден би требало да се састану и са конгресним лидерима, да би их охрабрили да прихвате Обамин план за стимулисање привреде, вредан 800 милијарди долара.

Обама је рекао да је уверен да ће републиканци дати подршку коначној верзији тог пакета, упркос томе што је он прихваћен у Представничком дому Конгреса без иједног гласа подршке републиканаца.

О том плану би ове седмице требало да се изјасни и Сенат, али није вероватно да ће моћи да буде усвојен без подршке републиканаца, јер демократе немају већину у том дому америчког Конгреса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи