Влада наплаћује гаранције за аутопут Хоргош - Пожега

Покренут поступак за наплату гаранције у износу 10 милиона евра, коју је концесионо предузеће "Север-југ аутопут" положило у случају неиспуњавања услова предвиђених Уговором о концесији за изградњу аутопута Хоргош - Пожега, саопштено је из Владе Србије.

Покренут је поступак за наплату гаранције у износу 10 милиона евра, коју је концесионо предузеће "Север-југ аутопут" положило у случају неиспуњавања услова предвиђених Уговором о концесији за изградњу аутопута Хоргош - Пожега, потврђено је из Владе Србије.

Влада је тај поступак покренула у петак, 30. јануара.

Влада је дала налог банци код које је положена гаранција да средства у износу од 10 милиона евра уплати на рачун Србије.

Концесионо предузеће "Север-југ аутопут" није испунило обавезу да до 31. децембра 2008. године, затвори финансијску конструкцију како би Уговор о концесији ступио на снагу и могли да отпочну радови на изградњи аутопута Хоргош - Пожега.

Влада је и даље спремна да у што краћем року откупи сву потребну документацију од концесионара, како би се убрзали радови на тој деоници Коридора 10, наведено је у саопштењу.

Концесионар је претходно објавио да ће покренути средином фебруара међународну арбитражу ако се са Владом Србије не договори око враћања банкарске гаранције у износу 10 милиона евра, али и наплате осталих трошкова које је имао у поступку припреме концесије.

Представница Алпине Хелена Алуте изјавила је у децембру прошле године да концесионари траже од Владе Србије да им надокнади 12,9 милиона евра и навела да су то реални трошкови који су произашли из потписаног уговора.

Влада није нудила накнаде

Влада Србије није нудила концесионарима накнаде, већ је, према наводима медија, понудила да концесионару врати 10 милиона евра банкарске гаранције и да за 2,5 милиона евра откупи документацију за изградњу аутопута коју су концесионари направили.

Уговор о концесији за аутопут Хоргош-Пожега у марту 2007. године потписала је Влада Србије у којој је премијер био Војислав Коштуница.

Јавност и различите организације оспоравале су концесију као "лошу за Србију".

Према ранијим проценама вредност концесије за аутопут Хоргош-Пожега је око 1,5 милијарди евра.

Концесија је требало да се изда на 25 година, а обухватала је изградњу леве траке аутопута од Хоргоша до Новог Сада дуге 106 километара, одржавање 68 километара аутопута од Новог Сада до Београда, и пројектовање и изградњу аутопута Београд-Пожега, дужине 148 километара.

Према подацима Агенције за привредне регистре, концесионо предузеће Север-југ аутопут основали су Алпина и Пор, који су сувласници те фирме са по 50 одсто капитала.

Министар животне средине и просторног планирања Србије Оливер Дулић изјавио је раније да ће Влада Србије финансирати изградњу дела аутопута од Хоргоша до Новог Сада и да су у буџету за 2009. предвиђена средства за то.

Према раније објављеним проценама, изградња дела аутопута кроз Војводину, од Хоргоша до Новог Сада коштала би око 250 милиона евра, а радови би требало да трају од 15 до 18 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво