Јелашић: Не постоји граница за динар

Девизне резерве, захваљујући приватизацији НИС-а, порасле за 400 милиона евра. Границе до које ће курс ићи нема, рекао је гувернер Јелашић. Курс показује да нешто није у реду са домаћом макроекономском политиком.

Гуверенер Народне банке Србије Радован Јелашић је гостујући на РТС-у поновио да не постоји граница до које ће се динар бранити.

Гувернер Јелашић изјавио је да су девизне резерве, захваљујући приватизацији НИС-а, порасле за 400 милиона евра и да сада износе 8,4 милијарде, указујући да курс динара показује да нешто није у реду са домаћом макроекономском политиком.

Јелашић сматра да курс динара показује да у макроекономији у Србији и због утицаја из иностранства, "нешто ту не ваља" и да "представља неку врсту термометра, који показује да већ неколико месеци нешто није у реду са нашом макроекономском политиком".

"Има мање девизних прилива, а задуживање у иностранству одвија се теже, кредити су скупљи и одобравају се на краћи временски период", рекао је Јелашић и оценио да "смо трошили много више него што смо произвели, очито то неће функционисати".

Гувернер је подсетио да је НБС најавила флексибилан курс динара и да нема "цифре преко које курс не може ићи".

Мања куповна моћ

Јелашић је у изјави РТС-у оценио да ће се и ове године поставити исто питање како ће бити финансирана за 16 одсто већа овогодишња јавна потрошња, односно да ли је иностранство спремно да то финансира и да ли ће Србија користити искључиво приватизационе приходе.

"Од приватизације и додатних прилива, тако рећи, можете да преживите, али поставља се питање да ли је цео наш модел да се задужујемо, да приватизујемо, да из тога трошимо више него што производимо одржив у овом временском периоду када су кредити скупљи", изјавио је гувернер.

Јелашић је истакао да је одлучено "мало ће ићи курс, мало цене, мало зараде", што значи да ће крајем ове године бити повећање потрошачких цена "осам, плус-минус два одсто".

Гуверенер је најавио да се очекује мања куповна моћ, да неће бити повећања номиналних пензија, а да ће зараде бити повећане само номинално, а не реално.

Следеће седмице у Србију долази потпредседник ММФ-а, чији ће представници оценити у каквој је ситуацији цео регион, шта очекује остале земље и шта ће урадити ЕУ и међународне финансијске институције да би помогли Србији, најавио је гувернер.

Према Јелешићевим речима, представници ММФ-а ће рећи шта су неке друге земље у окружењу предузеле и шта мисле "како би наш такозвани микс различитих макроекономских политика требало да изгледа".

Јелашић је оценио да су све веће шансе да ће раст домаћег бруто друштвеног производа бити много нижи од најављеног од 3,5 одсто.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи